Chicago

Swipe

Vervoer

Zelf met de auto rijden in Chicago is over het algemeen af te raden. Naast de drukte op de wegen is het vaak erg lastig en kostbaar om een parkeerplaats te vinden. Veel plekken en bezienswaardigheden zijn prima met het openbaar vervoer te bereiken.

Mocht u toch een auto willen huren zorg er dan altijd voor dat u de auto bij het verlaten goed afsluit en geen waardevolle zaken in het zicht laat (neem ze het liefst met u mee). Ook is het verstandig om de auto op een goed verlichte en waar mogelijk beveiligde parkeerplaats te stallen.

U kunt een auto huren bij de luchthavens van Chicago. Er zijn ook een aantal verhuurbedrijven in de stad zelf. Controleer wel goed of er beschadigingen aan de auto zijn en laat dit vastleggen. Zo voorkomt u nare en vaak kostbare verrassingen achteraf.

U kunt moeiteloos met het openbaar vervoer reizen in Chicago. Het openbaar vervoer bestaat uit metro’s, bussen, trams en treinen.

Metro’s, trams en bussen worden beheerd door de Chicago Transit Authority (CTA) en rijden zowel onder als boven de grond. De prijs van een enkele rit voor metro, bus en tram kost $2,25. U kunt ook een Chicago Pass voor één of meerdere dagen kopen, u betaalt dan eenmalig een bedrag afhankelijk van de gewenste periode. Dit levert een flinke korting op.

U kunt ook gebruik maken van een taxi, die relatief goedkoop is. Er rijden veel taxi’s die te herkennen zijn aan de bekende gele kleur (Yellow Cab) of het bord ‘Taxi’ op het dak van de auto. Is deze verlicht, dan kunt u de taxi aanhouden.

Metro/Tram Chicago

Met de metro (bovengronds tram genoemd) reist u op een goedkope en snelle manier naar uw plaats van bestemming. Voordat u vertrekt kunt u online via de website van CTA uw reis van deur tot deur plannen.

Ook kunt u bij een verkoopbalie meestal gratis plattegronden krijgen en hangen er op elk station overzichtskaarten. Alle lijnen van de metro hebben een eigen kleur op de overzichtskaart. Zo kunt u snel zien welke lijn u moet hebben. De metrolijnen met een blauwe en rode kleur rijden het hele jaar door 24 uur per dag.

Wanneer u besluit per rit te betalen is het handig om het exacte bedrag ($2,25 voor een enkele rit) bij u te hebben. Wilt u langer gebruik maken van de metro (en bus) dan kunt u ook de Chicago Pass aanschaffen. U kunt kiezen uit een dag-, 3daagse -, week- en maand pas of een bepaald bedrag ineens op de kaart zetten. U betaalt uiteindelijk altijd minder dan wanneer u per rit besluit te betalen, de Chicago Pass daarom voordeliger.

Bus Chicago

Met de bus komt u meestal snel van A naar B. Gemiddeld stopt iedere tien minuten een bus op elke grote straat. In wat minder drukke straten kan dit om het kwartier of half uur zijn. Er rijden ook enkele nachtbussen, zodat u altijd wel weer bij u eindbestemming in de buurt komt. Ze zijn herkenbaar aan een routenummer en een (digitaal) bestemmingsbord.

 

U kunt een eenmalige rit kopen voor $2,25 of gebruik maken van de Chicago Pass.

 

Pace Bus

Voor $1,75 tot $4,00 (of met de uitgebreide Chicago Pass voor 7 of 30 dagen), kunt u met een Pace Bus reizen. Deze bussen rijden direct van het ene naar het andere grote station, zonder tussenstops. U bent daarmee gegarandeerd sneller op uw plaats van bestemming dan met de metro of gewone bus.

 

In de bus kunt u via kaartlezers betalen met de Chicago Pass, net als bij de metro. Het is ook mogelijk met contant en gepast (munt)geld te betalen. Dit laatste kost iets meer.

Hop on/hop off bus Chicago

Voor het zien van alle bezienswaardigheden kunt u een zogenaamde Hop on/Hop off Bus nemen. Er zijn verschillende touroperators en u kunt bij de verschillende Visitor Information Centers informatie opvragen. De Hop on/Hop off bussen komen langs alle attracties de stad biedt. U kunt bij elke stop uitstappen. Mocht u een totale tour blijven zitten, dan duurt dat meestal twee tot drie uur.

De prijzen zijn afhankelijk van de touroperator waar u de tickets van koopt.

Chicago Pass (OV-Chipkaart)

De Chicago Pass is vergelijkbaar met onze OV-Chipkaart. U koopt eenmalig voor $5,00 een kaart bij het metrostation en laadt deze telkens op voor voldoende saldo of koopt een dag, 3 dagen-, week-, of maand Chicago Pass. U haalt de kaart bij het instappen langs een toegangspoortje of een automaat in de metro en bus en doet dit ook weer bij het uitstappen. Het voordeel van de Chicago Pass is dat u korting krijgt op elke rit.

U kunt de kaart verkrijgen in de automaten die in de metro-hal en het vliegveld staan en bij verschillende winkels in de stad.

U hebt de keuze uit de volgende passen:

•             1-Dag CTA Pass voor $10

•             3-Dagen CTA Pass voor $20

•             7-Dagen CTA Pass voor $28

•             7-Dagen CTA/Pace* Pass voor $33

•             30-Dagen CTA/Pace* Pass voor $100

*Pace bussen rijden over grotere wegen, stoppen minder en zijn sneller bij de plaats van bestemming


Trein Chicago

Er rijden veel zogenaamde Amtrak treinen van Chicago naar andere steden en regio’s in de Verenigde Staten. De prijzen verschillen naargelang het aantal kilometers. U kunt bij de verkoopbalie of in de automaten een kaartje kopen. Bij de balie kunt u ook meer informatie inwinnen over gereduceerde prijzen en de dienstregeling.

Taxi Chicago

Er rijden veel taxi’s in Chicago en u zult weinig moeite hebben er één aan te houden. De meeste taxistandplaatsen vindt u bij hotels en stations. Taxi’s worden als erg veilig beschouwd, al kunnen de prijzen nogal verschillen per bedrijf. De meest goedkope taxi’s zijn duidelijk herkenbaar vanwege hun typische gele kleur, de zogenaamde Yellow cabs. De prijzen van andere taxi’s kunnen veel hoger zijn. Wanneer het licht op een taxi brandt heeft deze dienst en kunt u de taxi staande houden.

Pas wanneer u bent ingestapt geeft u bij de chauffeur aan waar u wilt stoppen. Ook behoort u een taxichauffeur fooi te geven. De minimale fooi bedraagt minstens 15% van de totaalprijs.

Van en naar het vliegveld

Van en naar de luchthavens kunt u natuurlijk altijd een taxi nemen, maar het is voordeliger om met de CTA metro (blauwe lijn) of bus te reizen. De kosten voor een eenmalige rit met de metro bedragen slechts $2,00 en met de bus $2,50. De kosten voor een taxi zijn minimaal $40-$45, zonder 15% fooi.

10 prachtige bestemmingen in Chicago