Denver

Swipe

Musea en theaters in Denver

In Denver kun je talloze culturele uitstapjes maken, er zijn veel musea met verschillende thema’s voor elke leeftijd. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van de musea die het meest worden bezocht in en rond de stad.

Het magnifieke Denver Art Museum (DAM), bestaat uit 7 verdiepingen en heeft een bijzondere architectuur. Het heeft twee losstaande gebouwen, waar van er één is bekleed met een miljoen glinsterende tegels. Het grootste deel van de collectie bestaat uit Westerse en regionale werken, van onder andere Frederic Remington, Charles Russell en Georgia O’Keeffe. Je ziet er ook meer dan 18.000 (historische) voorwerpen van 150 Indiaanse stammen uit Noord Amerika. Om het ook leuk te maken voor kinderen is er een speciale schilderruimte te bezoeken, waar zij kunnen schilderen en historische kostuums mogen aantrekken.

Hedendaagse kunst kun je bewonderen in het Museum of Contemporary Art. Het museum is in 2007 verhuisd naar een nieuw, doorzichtig gebouw en heeft vijf galerijen die ieder een eigen onderwerp tentoonstellen: fotografie, werken op en van papieren, grote stukken, nieuwe media en tijdelijke projecten. Iedere galerij heeft recent gemaakte stukken van maar één kunstenaar per keer. Zo wordt afwisseling gegarandeerd.

Voor kunst van de internationaal befaamde en eigenzinnige lokale kunstenaar Vance Kirkland ga je naar het Kirkland Museum of Fine & Decorative Art. Daar zie je talloze verschillende werken in waterverf en andere stukken van de hand van Kirkland zelf. Daarnaast heeft het museum meer dan 700 creaties van andere kunstenaars in de collectie.

In het Clyfford Still Museum vind je meer kunst, maar in dit geval zijn de schilderijen voornamelijk abstract. Het is vernoemd naar de vermaarde kunstenaar Clyfford Still, één van de eerste abstracte impressionisten na de Tweede Wereldoorlog. Je ziet in dit museum ook stukken van Philip Guston, Franz Kline, Robert Motherwell, Jackson Pollock en Mark Rothko. Ook het gebouw zelf is de moeite waard. Het is in moderne stijl opgetrokken en de twee verdiepingen zijn zo ontworpen en ingericht dat de werken van de kunstenaars volledig tot hun recht komen.

Wanneer je interesse hebt in de historie van de regio en algemene geschiedenis is er ook genoeg te bezoeken in Denver. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Molly Brown House. Dit huis behoorde toe aan ‘de onzinkbare’ Margaret Brown. Zij werd een nationale heldin, nadat ze de leiding had genomen over een groep vrouwen in een reddingsboot, tijdens het zinken van het schip de Titanic in 1912. Na haar redding zamelde Margaret (ook wel Maggie en Molly genaamd) geld in voor de overlevenden. Haar man was een zeer succesvolle goudzoeker en het volledig gerestaureerde Molly Brown House geeft een goed beeld van hoe welvarende mensen in het begin van de 20ste eeuw woonden.

Een ander huis uit het verleden is het Byers-Evans House. Hier woonde de uitgever van de krant ‘Rocky Mountain News’ de heer William Byers in 1883. Je kunt er mee met een rondleiding en zo meer te weten komen over de geschiedenis van Colorado in vorige eeuw, de toenmalige architectuur en de eerdere bewoners.

Meer geschiedenis vind je in het Denver Firefighter’s Museum. Dit historische museum was de eerste en ooit grootste brandweerkazerne van Denver. Je ziet er voorwerpen uit die eerste periode en op foto’s kun je goed bekijken hoe men vanaf 1909 tot 1866 branden bluste.

In het Four Miles Historic Park staat het oudste houthakkers huis van Denver. Het doet veel mensen denken aan de vroegere serie ‘Little House on the Prairie’. Het park zelf biedt veel vermaak, je kunt er naar goud zoeken, rijden met paard en wagen, deelnemen aan workshops en er zijn acteurs die je graag vertellen over oude tijden.

Ook in het museum History Colorado zet je een stap terug in de tijd. Het is een interactief museum met leuke attracties, zoals een echte stoomtrein waarin je hoog boven de grond over een brug rijdt, en veel nagebouwde historische dorpen. Acteurs nemen je mee op reis door verschillende eeuwen en je kunt er deelnemen aan leuke workshops.

Je vangt een glimp op van hoe het eeuwen geleden was bij de Dinosaur Ridge. Dit gebied is tegenwoordig een woestijn, maar was ooit een moeras en lag zelfs gedeeltelijk in de oceaan. Het was het leefgebied van dinosaurussen en je kunt de voetafdrukken van zowel een T-Rex als een Triceratops zien. Breng een bezoekje aan de steengroeve waar het skelet van een complete Stegosaurus werd opgegraven en bekijk in het museum nog vele andere fossielen die bij de Dinosaur Ridge zijn ontdekt. Speciaal voor kinderen is er een ruimte waar ze met levensgrote dinosaurussen kunnen spelen.

Wings over the Rockies is een museum waar je in een enorme hangar verschillende soorten vliegtuigen en ruimtevaartuigen kunt bezichtigen. Een ander museum op het gebied van voertuigen, maar dan treinen, is het Colorado Railroad Museum in Golden. Je kunt er naast tentoongestelde oude locomotieven ook instappen in een echte stoomtrein, met alles erop en eraan.

In het Denver Museum of Nature and Science zal het hele gezin zich uitstekend vermaken. Er zijn ruimtes waarin op een interactieve manier wordt uitgelegd hoe de aarde is ontstaan, er zijn Egyptische mummies, een uitgebreide verzameling fossielen en je kunt mee op een ‘ruimtereis’. Ook is er een planetarium, kun je dinosaurussen van levensecht formaat bekijken en een kijkje nemen in het menselijk lichaam. Daarnaast is er een IMAX theater waar leuke en interessante films worden afgespeeld.

Een ander leuk museum voor kinderen is het Denver Children Museum. Kinderen tot 8 jaar leren op een vermakelijke en praktische manier hoe dingen in de ‘volwassen’ wereld werken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld leren wat te doen als er ergens brand is, eerste hulp bieden en hoe je betaalt of winkelt in een supermarkt.

Heb je zin om lekker achterover te leunen en naar een mooie, artistieke of wervelende voorstelling te gaan? Ook dat kan in Denver. Er zijn een aantal locaties waar je heerlijk kunt genieten van theater, zang, dans en muziek.

In het Denver Center for the Performing Arts zie je optredens van hoogstaande theatergroepen die verschillende soorten optredens verzorgen. De groep wordt gezamenlijk de ‘Denver Center Theatre Company’ genoemd. Je kunt er terecht voor klassieke en moderne drama’s, musicals en premières van nieuwe shows. Kijk op de website welke stukken er tijdens jouw vakantie in Denver worden vertoond en reserveer op tijd, want het is vaak snel uitverkocht.

Shows van een geheel andere orde zijn die van het Colorado Ballet in het Ellie Caulkins Opera House. Dit is de professionele dansgroep van Denver en omgeving en zij verzorgen onvergetelijk voorstellingen van zeer hoog niveau. Van de herfst tot en met de lente worden in totaal vijf verschillende opvoeringen gedanst. Tijdens kerst wordt altijd de bekende Notenkraker vertoond.

Het internationale Colorado Symphony Orchestra speelt voor haar publiek concerten van elke soort, van klassiek tot pop. Deze groep reist door heel Colorado, maar vooral in het Denver Center for the Performing Arts. Wil je een optreden van dit zeer veelzijdige orkest bijwonen, kijk dan op de officiële website en reserveer tijdig tickets.

10 prachtige bestemmingen in Denver