Dordogne en Lot

Swipe

Dordogne en Lot

Het gebied dat dit deel van de website omvat is historisch een van de interessantste van Frankrijk. Onze verre voorvaderen lieten overal in het landschap sporen achter die ons een beeld geven van het leven dat zij leidden. Schitterend zijn de vele prehistorische rotstekeningen en schilderingen die de Cro-Magnonmensen aanbrachten op de wanden van grotten en overhangende rotswanden. Beroemd zijn de vele prehistorische grotten en schuilplaatsen die men in het dal van de rivier de Vézère vond. Wat aanleg en intelligentie betreft verschilden de Cro-Magnonmensen waarschijnlijk niet zoveel van ons. Wel leefden ze heel anders. Ze trokken in kleine groepjes door een ongerept oerlandschap, waar rendieren, mammoeten en wolharige neushoorns over de steppen dwaalden. Toen het klimaat warmer werd verdwenen de steppen om plaats te maken voor een landschap met droge kalksteenplateau's doorsneden met rivieren, gelegen aan de voeten van het Centraal Massief.

Overal in het beschreven gebied zijn stille getuigen van het rijke verleden, waaronder de prehistorische rotstekeningen en schilderingen, keltische grafmonumenten, Gallische versterkingen, Romeinse kunst en middeleeuwse vestingstadjes. Boven de valleien nestelen kastelen met een rijke historie, terwijl op andere plaatsen de benedictijnen beroemde kloosters bouwden. Nog overal zichtbaar zijn de sporen van de vele twisten tijdens de Honderdjarige Oorlog en de Godsdienstoorlogen.

De westelijke flank van het Centraal Massief ligt in de landstreek Limousin. Deze landstreek splitst men in twee delen: de Haut-Limousin en de Bas-Limousin. De dunbevolkte Haut-Limousin omvat de departementen Haute-Vienne en Creuse, terwijl de Bas-Limousin samen valt met het departement Corrèze. De Limousin heeft een gevarieerd landschap met heuvels, bossen, weidengebieden en stuwmeren. Door het gebied stromen rivieren die ontspringen in de waterrijke Montagne.

Limoges, de hoofdstad van Haute-Vienne, is de Franse bakermat van de pottenbakkerskunst; in de stad Aubusson in het departement Creuse maakt men sinds de 16de eeuw wandtapijten die de muren van vele Franse kastelen sieren. In het landelijke Corrèze liggen niet minder dan vijf dorpen die tot de honderd mooiste van Frankrijk behoren: Collonges-la-Rouge, Curemonte, Ségur-le-Château, Saint-Robert en Treignac.

Rond de Limousin liggen de wat lager gelegen kalksteenplateau's in de landstreken Berry, Périgord en Quercy. De landstreek Berry bestaat uit twee departementen: Indre en Cher. Het landschap bestaat uit een licht heuvelachtig kalksteenplateau met bossen, houtwallen, meren en velden vol granen en koolzaad. Dit landschap vindt u ook nog in het noordelijk deel van de landstreek Périgord dat samen valt met het departement Dordogne. De Périgord is verdeeld in twee gebieden: de Haut-Périgord en de Bas-Périgord. In de makkelijk oplosbare kalksteengrond ontstonden druipsteengrotten en spelonken, waarvan onze voorouders zo'n 20.000 jaar geleden de wanden beschilderden. De vele rivieren, waaronder de Dordogne en de Lot, hebben door dit kalksteengebied fraaie kloven uitgesleten. Op enkele plaatsen kunt u per kano of kayak prachtige tochten over het water maken. Middeleeuwse steden als Sarlat en Périgueux strijden om de aandacht van de bezoekers.

Hoe verder u over de kalksteenplateau's zuidwaarts reist, hoe droger het landschap wordt. Het is het gebied waar ganzenleverpastei, truffels, walnoten, kastanjes, zonnebloempitten, aardbeien en wijnen uit Bergerac en Cahors veelvuldig op het menu staan. Met name in de landstreek Quercy liggen ruige en uitgestrekte kalksteenplateaus, waaronder de hoogvlakte van Gramat. De grenzen van de Quercy vallen ruwweg samen met de grenzen van het departement Lot. Bekend zijn het middeleeuwse pelgrimsoord Rocamadour en de eeuwenoude stad Cahors.

Binnenkort te vinden in Dordogne en Lot?

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot