Dordogne en Lot

Swipe

Onderwijs

Frankrijk heeft een eenvormig onderwijssysteem, met als voordeel dat het onderwijs in principe voor iedereen gelijk is. De staat geeft algemene richtlijnen waaraan de kwaliteit van het onderwijs minimaal moet voldoen. Sinds 1986 worden de onderwijsleermiddelen en de salarissen van het onderwijzend personeel betaald door de bestuurlijke regio's. Het verschuiven van de verantwoordelijkheid voor het onderwijs van Parijs naar de regio's is een langzame, maar eerste stap naar een meer gedecentraliseerde staatsvorm. Het bijzonder onderwijs krijgt vooral vorm in rooms-katholieke scholen.

Veel peuters bezoeken na hun tweede verjaardag een crèche of peuterspeelzaal (jardin d'enfants). De meeste kinderen gaan na hun derde of vierde verjaardag naar de kleuterschool. Als een kind zes jaar wordt, moet het verplicht naar de basisschool. Het blijft hier tot hij of zij 11 jaar wordt, daarna gaat het naar het voortgezet onderwijs. Dit voortgezet onderwijs (Lycée) is de eerste vier jaar voor de meesten gelijk en noemt men het collège. Op 15-jarige leeftijd kan de leerling uit twee driejarige richtingen kiezen: de academische en de vakgerichte. Via de academische richting kan men doorstromen naar de universiteit. De top van het economische leven bezoekt de Grandes Écoles. Dit zijn prestigieuze scholen die zich vooral richten op het bedrijfsleven. Van dit soort scholen zijn er maar weinig in de Berry, Limousin, Dordogne of Lot. Het gevolg is dat veel kennis uit dit gebied wegtrekt. De betere scholen staan in Lyon, Toulouse en Bordeaux. Velen studeren daar af en zoeken vervolgens in de regio's rondom deze steden werk.

Bevolking

Frankrijk > Isère > Roybon-Standplaats

Camping De Roybon

De camping ligt in het midden van Frankrijk tussen Lyon, Grenoble en Valence. Het wordt doorkruist door een rivier, in de buurt...

v.a. 108.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot