Dordogne en Lot

Swipe

Economie

De economie van de Berry, de Limousin, de Dordogne en de Lot is gebaseerd op een eeuwenlange traditie van landbouw. De boeren waren voornamelijk zelfvoorzienend en waren al blij als ze hun kinderen voldoende te eten konden geven. Eventuele overtollige produktie verkocht men op de markten. In grote lijnen ziet de economische ontwikkeling van deze gebieden er tegenwoordig nog hetzelfde uit: landbouwers zijn overal in de meerderheid. In de Champagne Berrichonne in de Berry staan velden vol met granen, koolzaad en zonnebloemen. Men noemt dit gebied de graanschuur van Frankrijk. Verder produceert men enkele redelijke wijnen, zoals Menetou-Salon, Sancerre, Quincy-Reuilly en Châteaumeillant. In enkele dorpen maakt men gebruiksvoorwerpen en kunstvoorwerpen van aardewerk. Een goed voorbeeld is het pottenbakkersdorp La Borne.

Limoges, de hoofdstad van Haute-Vienne in de landstreek Limousin, is de Franse bakermat van de pottenbakkerskunst ofwel de Art de Feu. Het email en porselein uit Limoges zijn wereldberoemd.Verder is er in Limoges veel schoenenindustrie. In de stad Aubusson in het departement Creuse maakt men sinds de 16de eeuw wandtapijten die de muren van vele Franse kastelen sieren.

In de Limousine zijn veel boerenbedrijven met vee. In de weiden loopt het bekende roodbruine Limousin-rundvee. Deze koeien zijn in de hele wereld bekend om de kwaliteit van het vlees. Bovendien is dit ras uitstekend geschikt voor kruisingen met andere rassen. In meer dan 70 landen lopen er afstammelingen van het Limousin-rundvee. Opvallend zijn de vele schapen en paarden die in dit gebied grazen. De schapen leveren wol en vlees; de fijngebouwde anglo-arabische paarden fokt men voor de handel.

In de stad Brive distilleert men notenlikeur en maalt men een goed soort mosterd.

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot