Dordogne en Lot

Swipe

Flora en fauna

Het beschreven gebied staat niet bekend om zijn rijke verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen. Toch zijn er plaatsen te vinden met een buitengewone rijkheid aan flora en fauna.

In de Sologne en de Boischaut du Sud in de landstreek Berry liggen uitgestrekte bossen. Veel van de naaldbossen zijn aangeplant, maar dat geldt evenzeer voor de vele zomereiken en beuken. De wouden zijn het thuis voor reeën, herten, wilde zwijnen, vlinders, eekhoorns en verscheidene vogelsoorten, waaronder veel haviken, roerdompen en fazanten. Rondom enkele kastelen heeft men prachtige tuinen aangelegd die een bezoek waard zijn. Voorbeelden zijn: de rozentuin van het kasteel van Ainay-le-Vieil, waarin 150 soorten rozen staan; en de tuin van het Château de Villiers met een rozentuin, een boomgaard, honderden clematis, heesters en rijen mispels.

Ten westen en zuidwesten van Châteauroux in het departement Indre strekt zich het 80.000 ha grote Parc Régional de la Brenne uit. Het regionale park omvat een van de waterrijkste gebieden in Frankrijk en is een paradijs voor planten- en vogelliefhebbers. De vele vennen en meertjes zijn bevolkt met snoeken, snoekbaarzen, karpers en forellen. In dit visrijke gebied vertoeven veel vogelsoorten, waaronder wulpen, roerdompen, watersnippen en futen. Verder verblijven er onder meer herten en wilde zwijnen. Een regionaal park verschilt aanzienlijk van een nationaal park. De doelstelling van een regionaal park is dat zowel de natuur, als de mens en zijn cultuur een plek krijgen binnen het beschermde gebied. In een nationaal park probeert men juist de invloed van de mens zo klein mogelijk te houden.

Ook de Limousin is bosrijk en bedekt met beuken, eiken en naaldbomen. De vele meren en rivieren hebben dezelfde bevolking als de wateren van de Berry. In het gevarieerde landschap van de Limousin met heggen, bossen en weidengebieden lopen gecultiveerde diersoorten als het bekende roodbruine Limousin-rundvee en veel schapen en anglo-arabische paarden. Op de zogenoemde heuvel van Lanaud in Boisseuil (Haute-Vienne) is een fokcentrum voor Limousin-rundvee. De beste stieren worden in een houten ring in het openbaar verkocht. Opvallend zijn de vele ganzen en eenden die de boeren van ganzenleverpastei voorzien. Aan veel bomen groeien walnoten. In het voorjaar staan de bermen vol bloemen. In de bodem van het moeras van de rivier de Dauges, gelegen in de omgeving van Village de Sauvagnac (Haute-Vienne), ontluikt een boeiende flora met prachtige namen van planten zoals linaigrette à feuilles étroittes en spiranthe d'été.

De bossen van de Périgord liggen onder meer in de lichtgolvende heuvels van het noorden en rondom de vestingstad Sarlat. Onder de hoge wintereiken en de iets kortere zomereiken ontluiken in de vroege morgen champignons en truffels. Boven het beschreven gebied zweven veel soorten roofvogels, waaronder slangenarenden en kiekendieven, die met hun spiedende ogen op jacht zijn naar een prooi. Tegen het vallen van de avond verschijnen aan de bosranden herten, reeën en wilde zwijnen.

De witte Périgord is vernoemd naar de kalksteenplateaus die hier het uiterlijk van het landschap bepalen. Op de kalksteenplateaus groeit voornamelijk dor struikgewas, afgewisseld met eenzame dennen en wintereiken. Het is het domein van hagedissen en alle mogelijke insekten die zich hier goed thuis voelen. In de vele grotten houden ontelbare vleermuizen hun winterslaap. Tijdens de zomer zoeken zij vruchten en insekten. De valleien zijn bedekt met akker- en weiland; de dalwanden zijn veelal bedekt met bossen. In dit gebied groeien ook walnotenbomen en kastanjebomen. Veel tamme kastanjes worden gekonfijt en smaken heerlijk. Op plekken met ijzerhoudende zandgronden verbouwd men aardbeien.

Rond het gehucht Vendoire ligt een moerassig gebied met veel laagveen. Een groot aantal soorten planten en vogels voelen zich in dit gebied thuis. Natuurlijk zijn er ook in de Périgord fraaie aangelegde tuinen, zoals bij het kasteel van Montfort. Beroemd zijn de tuinen van Eyrignac, gelegen ten noordoosten van Sarlat.

De aangeslibte, licht zandige, maar vruchtbare gronden rondom Bergerac zijn geschikt voor de teelt van tabak. Gelijksoortige tabaksplantages vindt u in de landstreek Quercy (departement Lot). Op de droge, ruige en uitgestrekte kalksteenplateaus (causses) van de landstreek Quercy lopen kuddes Gramatschapen, met zwartomrande ogen en oren. Het is een landschap met wilde jeneverstruiken en verdwaalde eikenbomen. Aan de voet van deze bomen zoekt men met snuffelende varkens naar zwarte truffels; in de schaduw van de bomen kwaken groepen ganzen.

Bij Rocamadour is een broedcentrum voor roofvogels (Rocher des Aigles). In het centrum leven ongeveer honderd zeldzame roofvogels. Dagelijks zijn er demonstraties met onder meer valken, adelaars en gieren.

Ten zuiden van Gramat ligt het Parc Animalier, een dierenpark met diersoorten die in Europa thuishoren (of vroeger hier leefden), waaronder vossen, wolven, paarden, lynxen, steenbokken, bizons, oerossen en beren. Verder besteed men aandacht aan de plantenwereld op het kalksteenplateau.

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot