Dordogne en Lot

Swipe

Klimaat en beste reistijd

Het beschreven gebied bestaat wat betreft klimaat ruwweg uit twee delen: de Berry, de Limousin en het noordelijk deel van de Périgord; en het zuidelijk deel van de Périgord en de Quercy.

In het gebied waarin de Berry, de Limousin en het noordelijk deel van de Périgord liggen heerst het Atlantische klimaat. Dit is een zeeklimaat met de daarbij horende neerslag. Met name het voorjaar en de winter kunnen regenrijk zijn; het weer kan in deze perioden snel omslaan. Een voordeel is dat de meeste neerslag in fikse regenbuien omlaag komt en de zon dus weer snel aan het hemeldak verschijnt. Het aantal dagen met sneeuw in de hogere delen van de Limousin loopt op naarmate men hoger komt. In de zomer is het relatief droog en warm, al valt er in het oostelijk deel van de Limousin nog af en toe een fikse regenbui. De temperaturen lopen gemakkelijk op tot 25%C. Ook in het najaar valt er regen, al is dit minder dan in het voorjaar. Het aantal uren zon is groot. In de rivierdalen kan het echter lang mistig zijn, terwijl het op de plateaus zonnig is. De beste reistijd voor dit gebied is tussen mei en oktober, met als aantekening dat het weer met name in de maand mei onvoorspelbaar blijft.

In het zuidelijk deel van de Périgord en de Quercy zijn de invloeden van het Middelandse Zeeklimaat vanuit het zuiden en het landklimaat vanuit het oosten al voelbaar met relatief hete zomers en strenge winters. Met name in de zomer is het hier goed vertoeven: de gemiddelde temperaturen (21-27%C) zijn hoger dan in de Berry en de Limousin. Ook het weer in het voor- en najaar is vaak zeer aangenaam en het klimaat consistenter. Zo nu en dan vallen er zware regenbuien. De beste reistijd voor dit gebied is tussen mei en oktober. Neem extra kleding mee als u een grot in gaat; de gemiddelde temperatuur in de grotten schommelt rond de 13 à 14%C.

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot