Dordogne en Lot

Swipe

Hedendaagse kunst

In de 19de en 20ste eeuw zijn het de bekende Europese stijlen die de toon aangeven; met name Italiaanse gebouwen en constructies uit andere delen van Frankrijk stonden bij veel ontwerpen model. Men bouwde ijzeren hangbruggen en in kuuroorden als Évaux-les-Bains zagen hotels en badinrichtingen het levenslicht. Tegenwoordig sluiten de architecten nauw aan bij de internationale ontwikkelingen.

Het Centre d'Art Contemporain op het schiereiland in het stuwmeer Lac de Vassivière is een modern museum met hedendaagse kunst. In het atelier van het museum werken kunstenaars die een opdracht krijgen van het museum. In het omliggende park staan 22 moderne beeldhouwwerken die het bezichtigen meer dan waard zijn. In het stadje Souillac staat het Automatenmuseum. In dit museum staat de grootste verzameling mechanische poppen uit de 19de en 20ste eeuw van Europa.

Aardewerk

De stad Limoges heeft naam gemaakt als het pottenbakkerscentrum van Frankrijk. Het in Limoges vervaardigde email en porselein is in de gehele wereld bekend. Het porselein van Limoges word bewonderd om zijn blankheid en doorschijnendheid. In het begin van de 19de eeuw openden de huizen Pouyat, Haviland, Tharaud en Alluaud porseleinfabrieken. Zij werkten samen met beroemde kunstenaars als Renoir, Dufy, Latique, Van Dongen, Kandinsky en Cocteau om de beste resultaten te krijgen. Zij introduceerden in die tijd de verschillende artistieke bewegingen zoals Japonisme, impressionisme, art nouveau en art deco. Auguste Renoir werd geboren in Limoges en begon zijn indrukwekkende loopbaan als decorateur van porselein. Ook tegenwoordig werken bekende kunstenaars samen met de porseleinfabrieken.

Wandtapijten

De stad Aubusson dankt zijn bekendheid aan de vele wandtapijten die hier gemaakt zijn. Er zijn maar weinig kastelen in Frankrijk die geen wandtapijten aan de muren hebben hangen; de meeste van deze wandtapijten komen uit Aubusson, enkele uit Vlaanderen (16de en 17de eeuw). In de 19de eeuw ging men ook meubels bekleden met geweefde stoffen. Tijdens de eeuwwisseling waren er in Aubusson 2000 wevers actief. In deze eeuw gaven de schilders Martius Martin, Elie Maingonnat, Franc"ois Tabart, Dom Robert en Jean Lurc"at het tapijtweven een nieuwe impuls. Jean Lurc"at (1892-1966) was een man die veel invloed had op de kunstenaars die na hem kwamen. Na de oorlog, in 1946, koos Jean Lurc"at het kasteel Saint-Laurent in Saint-Céré tot zijn nieuwe woon- en werkplek (zie Aubusson). Zijn wandtapijten zijn in de gehele wereld bekend.

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot