Dordogne en Lot

Swipe

Literatuur

Liever een brandnetel in mijn eigen land, dan een prachtige eik elders.
George Sand

Met deze woorden onderstreepte de 19de-eeuwse schrijfster George Sand haar liefde voor de landstreek Berry en de Vallée Noir in het bijzonder. Veel van haar werken spelen zich in deze streek af.

Zij had de troubadours, zangers en verhalenvertellers, als beroemde voorgangers. In het huidige kasteel de Hautefort werd in de 12de eeuw de beroemde troubadour Bertran de Born geboren. Hij werd door Dante genoemd in de Divina Commedia.

In de 16de eeuw kreeg het klooster in Brantôme een befaamde abt: Pierre de Bourdeille, bijgenaamd de Brantôme. De man was avontuurlijk ingesteld en reisde door heel Europa en delen van Afrika. Als man van adel had hij toegang tot de hoogste kringen. Dit stelde hem in staat om prachtige boeken te schrijven over het leven in de 16de eeuw. Na hem gingen grote 17de-eeuwse denkers als René Descartes en Blaise Pascal het literaire leven in Frankrijk bepalen. In dezelfde eeuw leefde de langneuzige Cyrano de Bergerac, een filosoof, die in 1897 als Parijse vechtjas een hoofdfiguur was in het beroemde toneelstuk van Edmond Rostand. De echte Cyrano had alleen zijn achternaam gemeen met de stad Bergerac, maar dankzij het populaire toneelstuk kreeg de stad Bergerac grote naambekendheid.

Na de Franse Revolutie in de 18de eeuw is Jean-Francois Marmonte de belangrijkste schrijver van de landstreek Limousin; hij is een tijdgenoot van Madame de Staële en Franc"ois René de Chateaubriand, de eerste vertegenwoordigers van de romantiek en de roman. Zij krijgen bekende navolgers als Victor Hugo en Alexander Dumas. In de 19de eeuw vallen in Frankrijk Emile Zola, Gustave Flaubert en Guy de Maupassant op met hun naturalistische verhalen. Montignac had in die tijd een bekende inwoner: Eugène Le Roy, de auteur van Jacquou le Croquant. Eugène werd in 1836 in het kasteel van Hautefort geboren en stierf in 1907 in Montignac.

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog woonde de schrijver Pierre Benoît in Saint-Céré. Na de Tweede Wereldoorlog verschenen in Frankrijk beroemde namen aan het literaire front, zoals Albert Camus, Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre. De surrealistische dichter André Breton vond inspiratie in het middeleeuwse stadje Saint-Cirq-Lapopie en de prachtige omgeving. En niet alleen hij! De plek was al sinds het einde van de vorige eeuw in trek bij schilders en andere kunstenaars.

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot