Dordogne en Lot

Swipe

Renaissance

Al snel raakte in de 16de eeuw een nieuwe richting in de architectuur in zwang: de renaissance. Met de renaissance duidt men een stijl aan; het betekent letterlijk: de wedergeboorte van de architectuur der klassieken. De renaissance ontstond als stijl in Italië in de 15de eeuw. Een naam die overal in Bourges en de Berry opduikt is de naam van de schatkistbewaarder van Karel VII: Jacques Coeur (1395-1456). Hij introduceerde met de bouw van zijn paleis in Bourges de renaissance in Frankrijk.

De oude binnenstad van Sarlat is deels gebouwd in de stijl van de renaissance, maar ook in andere dorpen en steden kunt u renaissance-woningen vinden. Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn de vele medaillons, gebeeldhouwde bloemslingers (guirlandes), sierlijk omlijste vlakten met opschriften en krulvormige zuilversieringen die men in de voorgevels aanbracht. De renaissancestijl is vooral waarneembaar in woningen en kastelen. Voorbeelden van kastelen in de renaissancestijl zijn het kasteel van Meillant, kasteel van Boucard en het kasteel van de Verrerie.

In Limoges in de landstreek Limousin staat de gotische kathedraal Saint-Étienne. Dit godshuis heeft bezienswaardige elementen uit de renaissance, waaronder enkele deuren en een galerij. In Brive, Beaulieu-sur-Dordogne en Uzerche staan nog enkele woningen in de stijl van de renaissance.

In het departement Dordogne staan veel voorbeelden uit de renaissance, waaronder het kasteel Bourdeilles in het gelijknamige dorpje. In wezen betreft het twee verschillende kastelen: een middeleeuws fort en een versterkt herenhuis uit de 16de eeuw in de stijl van de renaissance. Het 16de-eeuwse kasteel van Puyguilhem is volgens Jean Secret het mooiste kasteel in de stijl van de renaissance in Périgord. Périgueux bezit een stadscentrum verrijkt met herenhuizen in de stijl van de renaissance. Deze stijl zet ook de toon in het kasteel Les Bories, het kasteel van Losse, het kasteel van Biron en het Château de Hautefort, een van de mooiste en bekendste van Frankrijk. Sarlat is een van de aantrekkelijkste vestingstadjes van Frankrijk in de stijl van de renaissance is. Dit zelfde geldt voor enkele stadjes in het departement Lot, waaronder Figeac, Gramat, Saint-Cirq-Lapopie en het vestingstadje Gourdon. Het Château d'Assier lijkt enigszins op het kasteel Hautefort in de Haut-Périgord.

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot