Dordogne en Lot

Swipe

Accommodatie

Hotels

Hotels zijn in Frankrijk herkenbaar aan een afbeelding met de hoofdletter H en een aantal sterren. Eenvoudige hotels hebben één ster, middenklasse hotels bezitten twee sterren, luxe hotels hebben drie of vier sterren. In het algemeen doet u er goed aan een dag van te voren te reserveren. Men verwacht dan dat u voor 19 u. arriveert. Arriveert u later, dan moet u dat expliciet vertellen. Doet u dit niet, dan bestaat de mogelijkheid dat men uw gereserveerde kamer aan een ander verhuurt.

In veel dorpen en steden vindt u hotels die zijn aangesloten bij `Logis de France'. Zij zijn herkenbaar aan een geelgroen uithangbord met een afbeelding van een open haard. In het algemeen zijn het familiehotels met een regionaal karakter. Op de menukaart staan veelal streekgerechten. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is goed. Veel hotels die in deze reisgids worden genoemd zijn bij deze organisatie aangesloten.

Verder zijn er veel hotels langs op- en afritten van autowegen. Een goedkope overnachtingsmogelijkheid tijdens de heen- of terugreis vormen de Formule-1 hotels.

Chambre d'Hôte

Chambre d'Hôte is vergelijkbaar met het Engelse Bed & Breakfast (logies en ontbijt). U overnacht bij een Franse familie die eveneens uw ontbijt verzorgt. Wanneer u een bord met het opschrift Table d'Hôte ziet staan, dan betekent dit dat men ook warme maaltijden klaar maakt.

Vakantiehuizen

Een vakantiehuis noemt men in Frankrijk een gîte. De bekendste organisatie in Frankrijk is `Gîtes de France'. Zij zijn herkenbaar aan een geelgroene afbeelding met een haan. De huizen die men via deze organisatie verhuurt zijn volledig ingericht en staan veelal in een landelijke omgeving.

Campings

In deze reisgids kunt u aansluitend op beschrijvingen van dorpen en steden enkele kampeerterreinen vinden waar u kunt overnachten. Eenvoudige campings hebben geen of één ster; een gemiddelde camping heeft twee sterren; luxe campings hebben drie of vier sterren. Er zijn enkele campings met vijf sterren. Verder is er de zogenoemde Camping à la ferme of Fermes d'accueil , een kampeerterrein bij een boerderij. In het algemeen hebben zij 5 tot 20 standplaatsen. Naturistencampings liggen meestal wat afgelegen. Vrij kamperen is alleen toegestaan op parkeerplaatsen langs de autosnelwegen (maximaal één nacht); op andere plaatsen alleen met toestemming van gemeente, politie of grondeigenaar. In de praktijk is men niet al te streng.

De stopcontacten op campings zijn uitgevoerd volgens de CEE-norm; u heeft dus geen verloopstekker nodig. Kampeergas (Camping-Gaz; wegwerpvullingen en 3 kg-flessen) is overal verkrijgbaar. Het televisie-beeldlijnenstelsel is in Frankrijk afwijkend en dus kunt u in de caravan, camper of tent geen Nederlands televisietoestel gebruiken. Een uitzondering vormen toestellen die over meerdere systemen beschikken.

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot