Formentera

Swipe

Eten en drinken

Op Formentera kunt u goed en afwisselend eten. Men kan niet spreken van een internationale keuken, al zijn er enkele goede Franse en Duitse restaurants. Er is een landelijke regeling waarbij de kwaliteit van het restaurant wordt aangegeven met 1 tot 5 vorkjes. Hoe meer hoe beter (en duurder). Het is in toeristenplaatsen verstandig om de prijzen van restaurants te vergelijken, omdat die nogal kunnen verschillen. In de regel zijn de menu's in het Spaans geschreven. In de toeristencentra zijn de menu's tevens in het Duits en Engels geschreven, en incidenteel in het Frans of Nederlands. De prijzen van de gerechten worden in de regel bij de ingang van het restaurant kenbaar gemaakt. De prijs van een maaltijd is afhankelijk van waar u die gebruikt. Bij de rekening wordt meestal bedieningsgeld opgeteld. Let op of de BTW (IVA ofwel Impuesto al Valor Ananidó) bij de prijs is inbegrepen (IVA incluido). Is dit niet het geval (IVA no incluido), dan wordt de rekening nog eens met 15% verhoogd! Het is gebruikelijk dat u in een restaurant wacht tot het personeel een tafel voor u aanwijst. Bij de beschrijvingen van dorpen, steden en streken vindt u adressen van aanbevolen restaurants.

Het ontbijt

Het ontbijt (desayuno) is meestal zoet en eenvoudig: koffie, koekjes, cake, pannenkoekjes of churros (gebakken deegstengels). Wilt u niet in een restaurant ontbijten, dan kunt u in een banketbakkerij (pasteleria of confiteria) of een cafetaria (cafeteria) koffie met croissant of geroosterd brood (tostada) bestellen. In de banketbakkerijen kunt u ook heerlijke gebakjes kopen. Rond elf uur eet men vaak een zoet broodje.

De lunch

De eilandbewoners lunchen meestal tussen 14.00 en 15.00 uur; u kunt echter in het algemeen al om 13.00 uur terecht. Voor de Spanjaarden is de lunch (comida) de hoofdmaaltijd. De menukaart vermeldt doorgaans enkele menu's (menu de! dia) bestaande uit drie of meer gangen. Dit is vaak goedkoper dan eten è la carte.

Het diner

Het diner (cena) dient men in het algemeen na 20.00 uur op; in de toeristenplaatsen kunt u vaak al om 19.00 uur aan tafel. De meeste Spanjaarden gebruiken het avondeten pas na 21.00 uur. Alle maaltijden worden vergezeld door brood of pa amb oli(zie andere gerechten) met olijven. Specialiteiten Als u zich op Formentera beperkt tot westers eten doet u zichzelf tekort; er is namelijk een ruim aanbod van eenvoudige maar uitstekende lokale gerechten. De meeste gerechten komen uit de boerenkeuken. De belangrijkste ingrediënten zijn varkensvlees, tarwemeel en groenten, maar de koks maken ook gebruik van kip, kalkoen en lamsvlees.

Tapas

In de meeste eenvoudige bars kunt u voor betrekkelijk weinig geld hapjes (tapas) krijgen, zoals inktvis salade, Russische salade, stoofschotels, groenteschotels, schapenkaas, sardientjes, rolletjes ham, reepjes omelet, gehaktballetjes in een saus, gebakken inktvis en ansjovis; zij staan in de regel in een glazen vitrine uitgestald. Deze vitrines zijn makkelijk bij eventuele taalbarrières: eenvoudigweg wijzen naar de gewenste tapas is voldoende om de bestelling duidelijk te doen overkomen. U kunt ze krijgen in kleine porties, maar ook in grotere (ración).

Visgerechten

Belangrijke gerechten op de eilanden zijn vis en schaaldieren, zoals inktvis en kreeft. Een bekende visschotel is arroz a la pescadora (arroz a la marinera): rijst met visbouillon en enkele stukjes vis, uitjes, knoflook, peterselie, tomaat, peper, zout en saffraan. Voor liefhebbers is er de gambas de la plancha, grote garnalen die op een met olijfolie besprenkelde plaat worden gegrild. Opmerkelijk van smaak is de burrida de ratjada, rog met stokbrood en ruim besprenkeld met knoflook. Uiteraard kunt u op Formentera paella bestellen, al is dit niet een typisch specialiteit van de eilanden. Bekend zijn de paella valenciana met kippenvlees en konijnenvlees en de paella marinera met onder andere mosselen en garnalen. U kunt natuurlijk ook sopa de pescado bestellen, een vissoep met diverse. vissoorten, mosselen en andere schelpdieren.

Sopes

De eilandbewoners eten veel sopes, gestoofde groente met als basis tomaten en uien en vermengd met knoflook en olijfolie. In een speciale pan maakt men visbouillon klaar die men vervolgens in de pan met gestoofde groente giet. Er bovenop strooit men stukjes geroosterd brood. Befaamd is de tumblet, een mengsel van pepers, aubergine, tomaten en aardappelen. Voor liefhebbers is er sofrit, een soort stoofpot met aardappelen, groenten, schapenvlees, kip en varkensvlees. De sofrit payes bevat vlees, lever, groenten en aardappelen. De meeste soepen bestaan uit een mengsel van bouillon, varkensvlees, groenten en enkele sneetjes brood.

Varkensvlees

Op de meeste boerderijen op Formentera houdt men enkele varkens en het is dus geen wonder dat varkensvlees een belangrijke plaats in de boerenmaaltijd inneemt. Als de varkens in het najaar geslacht worden nodigen de boeren hun familieleden, buren en vrienden uit om tijdens de slacht te eten, drinken en dansen. Traditionele worsten van de Balearen zijn sobrassada, botifarró en llort-gnissa. De sobrassada is een zachte worst van varkensvlees en paprika; de Honganissa is wat milder van smaak. De botifarrós, ook buttifarras genoemd, lijken wat op braadworsten.

Kaas

De plaatselijke kazen zijn in het algemeen mild van smaak: de mantecoso is vochtig en zacht; de semicurado is halfdroog; en de curado is droog. Liefhebbers kunnen in de winkels een pittig smakende geitenkaas kopen.

Andere gerechten

Een veelgegeten broodgerecht is ensaimada, een soort koffiebroodje met custard, room en gekonfijt fruit en gebakken in varkensreuzel. Brood met olie en tomaten noemt men op het eiland pa amb oli; de eilandbewoners hebben er altijd een schaaltje olijven naast staan. U kunt ook overal heerlijke deegpasteien met groenten krijgen, men noemt ze cocas. Een van de bekendste is de coca amb pebreres, een groentenkoek met paprika. En natuurlijk zijn er overal olijven, vijgen, noten en zoetzure groente te koop. Voorts is er veel gebak verkrijgbaar, zoals de flad, bereid uit meel, olijfolie, water, anijs, eieren en geraspte kaas. Over het gebak strooit men poedersuiker. En mocht u in uw maag nog ruimte over hebben, dan kunt u een graixonera nuttigen, een pudding van melk, eieren, suiker en stukjes brood.

Drinken

Veel eilandbewoners drinken wijn (wit, rood of rosé) tijdens de maaltijd. Er wordt op Formentera slechts mondjesmaat wijn gemaakt voor eigen gebruik. Geen fles verlaat het eiland. Ze staan bekend als vino payes en zijn redelijk van smaak. U kunt ze in enkele bodega's en incidenteel in een supermercado kopen. Behoorlijke wijnen zijn afkomstig uit de wijnkelders van Binissalem en Felanitx (witte wijnen), beide gelegen op het eiland Mallorca. Zeer goede wijnen zijn afkomstig van het Spaanse vasteland, onder ander rioja, navarra en penedes. Typische dranken van Formentera zijn de kruidenlikeuren die men hierbas noemt; deze dranken worden reeds eeuwen lang op de eilanden gedronken. De hierba dulce is zoet; de herba seca is wat droger. Ze worden veelal voor het eten gedronken. Bekende soorten zijn anis, thymian en herba borta, de laatstgenoemde heeft een mintsmaak. Heerlijk is de Ibizense palo, een bittere likeur met een hoog alcoholpercentage. Het stroperige drankje distilleert men uit gesmolten suiker en de vrucht van de johannesbroodboom. U kunt de palo mengen met sodawater. Andere likeuren zijn de zoete en oranjekleurige frigola en de geelbruine djerba. Het laatste drankje is op Formentera (en ook op Ibiza) het favoriete medicijn tegen darmstoornissen. Wilt u een kopje koffie met sterke drank (bijvoorbeeld cognac), dan bestelt u een carajillo. Op Formentera kunt u vele soorten Spaans bier krijgen; voorts kunt u overal blikjes importbier krijgen, zoals Heineken, Bavaria, Amstel en Tuborg. Recept Sangria Een populair drankje is sangria. Men bereidt het uit rode wijn, sterke drank en vruchten(sap). Het wordt geserveerd in een grote kan met ijs. Wilt u het zelf maken, dan volgt hier het recept: u vult een kan met 750 cl rode wijn. Voeg hier 4 cl cointreau, 8 cl bruine rum, 8 cl cognac en een snufje nootmuskaat aan toe. Neem 1 sinaasappel, 1 appel, 1 banaan en 1 citroen. Snijd deze in stukjes en voeg deze bij de drank. Even roeren en een half uur laten trekken. Vlak voor het serveren gooit u een handje ijsblokjes in de kan.

8 prachtige bestemmingen in Formentera