Formentera

Swipe

Gezondheid

Reizigers die regelmatig medicijnen gebruiken wordt aangeraden te zorgen voor een in het Engels gestelde verklaring, waarin hun ziekte en de daarbij behorende geneesmiddelen staan omschreven. Pas de inhoud van uw medicijndoos aan de eigen behoefte aan, maar zorg in elk geval voor een middel tegen diarree zoals Imodium-capsules, pijnstillende tabletten, jodium, verbandmiddelen, pleisters, een schaar, een pincet en een koortsthermometer. Voorts is het van belang dat u in de zomerperiode een desinfecterende huidcrème bij u heeft. Op het warme Formentera gaan kleine wonden (zoals bijvoorbeeld stuk gekrabte muggenbulten) gemakkelijk ontsteken. Het gebruik van een desinfecterende huidcrème (bijvoorbeeld Nestosyl of Cetaflex) op deze oppervlakkige wonden kan in veel gevallen het ontstaan van ontstekingen voorkomen.

De gezondheidszorg op Formentera is goed. Het verpleegkundig personeel en de dokters zijn even vakkundig opgeleid als in de rest van Europa, u hoeft zich dus geen zorgen te maken als u van hun diensten gebruik moet maken. De meesten van hen spreken Engels. Als u een dokter nodig heeft, dan kunt u het best hotel vragen of zij er een willen laten komen. Bent u zeer ernstig ziek of zwaargewond, dan moet u naar Palma de Mallorca vervoerd worden; alleen daar staat specialistische apparatuur. Verder zijn er veel huisartsen en privé-klinieken op het eiland. Zij rekenen bijna altijd contant af met hun patiënten.

Reisverzekering

Vraag altijd om een rekening, zodat u later de kosten bij uw verzekering kunt verhalen. Zorg dat u een goede reisverzekering voor de duur van uw vakantie afsluit en informeer bij uw ziekenfonds of particuliere verzekeringsmaatschappij welke formulieren u eventueel nodig hebt ingeval van ziekte. In geval van nood In geval van nood kunt u het volgende telefoonnummer bellen; 112 (u kunt ook in het Duits of Engels spreken). U kunt hier voor noodgevallen terecht.

Preventie

Een reis naar de Balearen vergt enige voorzorgsmaatregelen op het gebied van gezondheid. U doet er in warme perioden verstandig aan om uw eerste dagen op de archipel rustig door te brengen, zodat u zich niet al te veel behoeft in te spannen. Geef uw lichaam de tijd om zich aan de veranderde temperatuursomstandigheden aan te passen. U moet er ook voor zorgen dat u voldoende drinkt. Omdat u veel zweet heeft uw lichaam meer vocht nodig dan anders. Het gebruik van een theelepeltje zout per dag in uw eten draagt er mede zorg voor dat het vochtgehalte in uw lichaam op peil blijft. Het leidingwater op Formentera is niet drinkbaar! Gebruik alleen mineraalwater om te drinken; u kunt overal één- of vijf-liter-flessen kopen. Op de eilanden dient u zich soms te beschermen tegen de fel schijnende zon. Een hoofdbedekking en een goede zonnebrandcrème zijn daarbij onontbeerlijk. Vooral zonaanbidders/sters moeten er terdege rekening mee houden dat er al heel wat vakanties zijn bedorven doordat men te lang in de zon bleef zitten. De kracht van de zon is op Formentera nu eenmaal veel groter dan in onze gematigde streken en u heeft een zonnesteek of ernstige verbrandingsverschijnselen voor u er erg in heeft.

Apotheken en EHBO-posten

Op het eiland zijn EHBO-posten (casa de socorro) en apotheken (farmécias) alwaar u uw medicijnvoorraad kunt aanvullen. Apotheken zijn geopend: maandag t.e.m. vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur ('s winters van 16.00 tot 19.00 uur), zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur. Ze zijn herkenbaar aan een groen kruis aan de gevel of op een uithangbord. Op de buitendeuren van de apotheken hangt een mededelingenbord met daarop het adres van de apotheek die avond- of weekenddienst heeft.

8 prachtige bestemmingen in Formentera