Fuerteventura

Swipe

Beeldende kunst

De Spaanse kolonisten haalden werken van Vlaamse schilders en beeldhouwers naar de eilanden ter verfraaiing van de kerken. Ook de eerste kunstenaars van de Canarische archipel zelf hielden zich uitsluitend bezig met religieuze kunst, met afbeeldingen van hemel en hel, heiligen en bijbelse taferelen. Schilderijen en beeldhouwwerk uit deze periode sieren de interieurs van vele kerken. Bij grotere kerken is vaak een tesoro (schatkamer) ingericht waar ook gouden en zilveren religieuze voorwerpen bewaard worden.

In navolging van de Vlaamse kunstenaars deden José Luján Pérez (Gran Canaria) en Fernando Estévez (Tenerife) van zich spreken, de bekendste Canarische beeldhouwers. Van beiden zijn talloze, veelal polychrome beelden te zien in de kerken op alle eilanden.

Nestor de la Torre (Gran Canaria, 1887-1938) was een van de eerste kunstenaars die een moderne stijl ontwikkelde. Hij wordt gezien als de belangrijkste Canarische schilder van de vorige eeuw. Zijn excentrieke muurschilderingen vol symboliek zijn te zien in Museo Nestor in Las Palmas.

Andere bekende schilders uit de 20e eeuw zijn Jorge Oramas, Juan Rodriguez Botas, Antonio Padrón, Felo Monzón en vooral Oscar Domínguez, surrealist bij uitstek en ook bekend ver buiten Spanje. Manolo Millares maakte veel gebruik van Guanchenpatronen in zijn abstracte werk. Groots was ook de voortijdig overleden schilder, beeldhouwer en ontwerper César Manrique wiens ‘totale kunst’ vooral te zien is op zijn geboorte-eiland Lanzarote, maar ook hier en daar op Fuerteventura.

De beeldhouwkunst is ook in de 21e eeuw goed vertegenwoordigd op de eilanden: in stadsparken, op pleinen en rotondes staan vaak heel aardige sculpturen van lokale beeldhouwers.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura