Fuerteventura

Swipe

Feestdagen en evenementen

De Canariërs houden van feestjes: ideale momenten om kennis te maken met de kleurrijke Canarische folklore.

Bekende christelijke feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis worden uiteraard gevierd maar de katholieke eilandbewoners houden ook Mariafeesten in ere en vieren eeuwenoude herdenkingsdagen van beschermheiligen van stad, streek of dorp. Deze fiestas en ferias, die meestal een paar dagen duren, gaan gepaard met veel muziek, dans, markten en klederdracht. Religieuze devotie en werelds plezier gaan daarbij hand in hand.

Mensen steken zich in het nieuw en geven hun huis een likje verf, straten en pleinen worden versierd en maaltijden bereid. De drank vloeit tot in de kleine uurtjes, vuurwerk wordt afgestoken en verkopers van etenswaren doen goede zaken. Een kerkdienst mag natuurlijk ook niet ontbreken en afsluitend is er meestal een romería, een pelgrimage of religieuze processie met offergaven. Hierbij worden heiligenbeelden meegedragen door de straten, begeleid door het monotone geluid van een of meer trommels.

Ook sportieve evenementen vinden op deze dagen plaats, zoals lucha Canaria, het Canarische worstelen en er zijn demonstraties van juego del palo, een duel met lange stokken. Beide stammen uit de pre-Spaanse tijd.

De Canarische Eilanden voegen er nog een feestdag aan toe: 30 mei, de dag van de Canarische Eilanden. Daarnaast kiest ieder eiland en daarbinnen iedere gemeente nog een paar eigen feestdagen. Op deze dagen ligt het openbare leven vrijwel stil.

Algemene vrije feestdagen van Fuerteventura

Nieuwjaar (31 december, 1 januari)

Op Fuerteventura vindt het grootste nieuwjaarsfeest plaats in Puerto del Rosario. Dit begint pas tegen middernacht en gaat dan de hele nacht door.

Driekoningen (Epifaná, 6 januari)

Herdenking van het bezoek van de drie koningen aan de stal in Bethlehem, waarbij de kinderen centraal staan. Het koningstrio Caspar, Balthazar en Melchior arriveert per ferry en paradeert vervolgens op dromedarissen door de straten van Corralejo en Puerto del Rosario terwijl ze snoep rondstrooien. Ook in andere plaatsen wordt Driekoningen gevierd.

Carnaval 

Het carnavalsfeest (februar/maart) is een periode van caleidoscopische chaos waar zowel duizenden eilandbewoners als toeristen op afkomen. Ofschoon dit feest een religieuze oorsprong heeft is de aard ervan uitermate werelds. De losbandigheid die met carnaval samen heet te gaan was een paar eeuwen geleden voor de Spaanse inquisitie al aanleiding het spektakel in de ban te doen. Ook onder het regime van Franco in de twintigste eeuw was carnaval jaren verboden maar het blijkt een onverwoestbaar feest.

Hoewel met name de viering in Santa Cruz op Tenerife vermaard is kunnen ze er op Fuerteventura ook wat van. Voor even is het bepaald niet meer ‘het rustige eiland’ en leeft iedereen wekenlang in een roes. Iedere stad of dorp viert zijn eigen carnavalsfeestje maar vooral in Corralejo en Puerto del Rosario is het een gekkenhuis, met optochten, verkiezingen van een (travestiete) carnavalskoningin en non-stop feesten met veel luide samba- en salsamuziek, cuba libre, straatartiesten en vuurwerk. Mannen gaan verkleed als vrouwen, vrouwen en kinderen zijn uitgedost in uitbundige kostuums, hoe gekker hoe beter.

De comparsas en murgas, carnavalsverenigingen en muziekgroepen, nemen hun taak hoogst serieus en komen al maanden van tevoren bijeen om kostuums en praalwagens te ontwerpen en liedteksten te maken, waarbij vaak lokale politici op de hak worden genomen. Hoogtepunt is de grote parade met praalwagens (zaterdag voor Aswoensdag) die als een lange slinger door de stad loopt. Ook de kinderen maken er iets moois van: zij hebben hun eigen optredens en competities.

Het carnaval wordt traditioneel afgesloten met ‘El Entierro de la Sardina’, de begrafenis van de sardien. Een groot papier-machébeeld van een vis wordt in een stoet rondgedragen, begeleid door luid jammerende ‘weduwen’. Aangekomen in de haven wordt de vis in brand gestoken waarbij het vuurwerk in de buik van het beest tot leven komt. Deze ceremonie was van oorsprong bedoeld om de vissers het komende jaar een goede vangst te bezorgen.

Na de carnavalsviering breekt een periode van matiging aan en begint iedereen alweer te denken aan de voorbereidingen van het komende jaar. Ook in Caleta de Fuste, Costa Calma en Jandía Playa wordt tijdens carnaval het een en ander georganiseerd. De feestdata zijn per lokatie verschillend.

Canariadag (Dia de Canarias, 30 mei)

Deze feestdag bestaat sinds de installatie van het autonome Canarische parlement in 1983, een heugelijk feit voor de inwoners van de eilanden. Op deze dag wappert overal de Canarische vlag en staan typische Canarische tradities in het zonnetje. Kinderen dragen klederdracht en krijgen op school traditionele hapjes te eten, op Fuerteventura voornamelijk kaas. ’s Avonds verschijnen ook volwassenen in traditionele kledij op straat om te genieten van muziek en eten. Bij sommige feestlocaties kom je er niet in als je niet de juiste klederdracht aanhebt!

Fiesta del Carmen (zondagen rond 16 juli)

Het feest rond de beschermvrouw van vissers en zeelui is een van de grootste van Fuerteventura. In de hoofdstad en diverse kust-plaatsen worden maritieme parades, straatfeesten en sportdemonstraties gehouden. De inwoners van Puerto del Rosario, Corralejo, Morro Jable en andere vissersdorpen dragen een beeld van de heilige Carmen uit de kerk naar een boot. Daar begint haar tocht door de haven, met in haar kielzog een lange rij grote en kleinere versierde bootjes, een schitterend schouwspel. Later keert het Madonnabeeld terug naar haar plekje in de kerk en keert de rust weer.

Nuestra Señora de la Peña (september)

Het belangrijkste religieuze feest van Fuerteventura. 

Kerstmis (Navidad , 25 en 26 december)

Kerstmis heeft op de Canarische Eilanden een geheel eigen, luchtige sfeer. In kerken en winkelcentra staan belén, (soms levende) kerstgroepen. Vooral die in Puerto del Rosario bij het busstation is het bekijken waard.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura