Fuerteventura

Swipe

Muziek en dans

De vele fiestas die de Canarische Eilanden rijk zijn, worden altijd begeleid door folkloristische dans en muziek, beide beïnvloed door stijlen van het Europese vasteland. Zo ontbreekt in geen enkel muziekgezelschap de Spaanse gitaar. In de Canarische popmuziek zijn ook Latijns-Amerikaanse ritmes te herkennen, vooral de salsa.

Bij Canarische dansen, waarbij dansgezelschappen in traditioneel kostuum gekleed gaan, is vaak de timple te horen, een kleine vijfsnarige gitaar, symbool van de Canarische Eilanden. Het instrument heeft wel wat weg van een ukelele en duikt ook op in Zuid-Amerikaanse landen. Andere typisch Canarische instrumenten zijn de forito (accordeon), de tajaraste, een soort tamboerijn en de cháracas, grote castagnetten.

Canarische dans en muziek waren een tijdlang op hun retour maar er lijkt een herwaardering te zijn voor de eigen folklore. Op feestdagen worden weer volop traditionele liedjes gezongen.

Wil je Canarische muziek aanschaffen, kijk dan uit naar cd’s van de groep Los Sabandeños. Aanbeden wordt de melancholieke zangeres  Rosana Arbelo van Lanzarote terwijl Pedro Guerra van Tenerife veel succes heeft in de hele Spaanssprekende wereld. 

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura