Fuerteventura

Swipe

Specialiteiten

De bekendste culinaire bijdrage van Fuerteventura is de Maxorata (Majorero) geitenkaas, gewaardeerd in binnen- en buitenland. Andere veel gegeten producten van eigen bodem zijn geitenvlees en smaakvolle tomaten.

De vieja (papegaaivis) is de bekendste vis van Fuerteventura. Deze wordt nog eenvoudig met een hengel gevangen. Een geliefd tapasgerechtje is pejines, kleine gedroogde visjes, lekker bij een glas koel bier.

Gofio, het herdersbrood

Naast vis en vlees keren Canarische producten als maïs, tomaten, bananen, uien en aardappels in vele gedaantes terug. Het basis-voedsel gofio zul je echter zelden op een restaurantmenu aantreffen. Gofio was het hoofdvoedsel van de oorspronkelijke eilandbewoners en wordt eeuwen later nog steeds gewaardeerd. Het is een meelmengsel van graan (gerst, tarwe, maïs, maar som ook rijst en erwten) dat op een open vuur licht geroosterd wordt en daarna gemalen tussen de stenen van een windmolen. Met water, melk of wijn wordt het meel vervolgens tot een brijachtig deeg gekneed (bij voorkeur in een zak van geitenleer), dat vroeger door arme boeren en herders werd gegeten als ‘dagelijks brood’. Het was lang houdbaar, rijk aan vitamine B en vulde de maag goed.

Inmiddels heeft ‘echt’ brood deze rol overgenomen maar gofio is nog niet vergeten. Het wordt als bijgerecht gegeten, in broodjes verwerkt en gebruikt als bindmiddel in soepen en stoofpotten zoals puchero canario. Er bestaat zelfs gofioijs! Gofio werd door Canarische emigranten geïntroduceerd in Latijns-Amerika en is daar in landen als Venezuela, Uruguay en Cuba net zo populair.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura