Fuerteventura

Swipe

De Canarische Eilanden onder Franco

Aan de vooravond van de Spaanse burgeroorlog werd generaal Francisco Franco door de volksfrontregering benoemd tot gouverneur van de Canarische Eilanden. Hij werd gesommeerd naar Tenerife te gaan met de bedoeling hem de wind uit de zeilen te nemen. Franco liet zich echter niet zomaar wegsturen en verzamelde een groep officieren om zich heen waarmee hij terugkeerde naar het vasteland om zich aan te sluiten bij andere nationalistische militairen en de democratisch gekozen regering omver te werpen. De rest is geschiedenis.

De Spaanse burgeroorlog duurde van 1936 tot 1939 waarbij naar schatting 350.000 Spanjaarden de dood vonden. Franco bleef tot aan zijn overlijden in 1975 aan de macht. Spanje werd tijdens het bewind van Franco lange tijd door de internationale gemeenschap in de ban gedaan, wat ook op de Canarische Eilanden voelbaar was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren de eilanden een groot deel van de exportmarkt en verviel de archipel tot een van de armste gebieden van Europa.

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw echter, met de komst van de eerste chartervluchten, kwam het toerisme tot bloei en ontwikkelden de eilanden zich tot een moderne, welvarende Spaanse provincie. Na de dood van Franco werd Spanje een koninkrijk met een parlementaire democratie en kregen de Canarische Eilanden meer autonomie.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura