Fuerteventura

Swipe

Naar Latijns-Amerika

Van oudsher zijn er intensieve contacten tussen de Canarische Eilanden en Latijns-Amerika. De eerste Canarische emigranten volgden Columbus naar de koloniën in Zuid-Amerika en het Caribische gebied. Aanvankelijk was dit onder dwang van de Spanjaarden die de overzeese gebieden wilden bevolken, later waren honger en werkloosheid op de eilanden de aanleiding.

De grootste uittocht kwam in de tweede helft van de 17e eeuw toen concurrentie uit andere landen de Canarische suikerhandel deed instorten. Ook de wijnbouwers hadden pech: de export liep al terug door verslechterende relaties tussen Spanje en Engeland toen ook nog eens de wijngaarden door ziektes werden getroffen. Duizenden verarmde boeren van de westelijke Canarische Eilanden trokken in nauwelijks zeewaardige bootjes naar de Nieuwe Wereld. Boeren van Fuerteventura en Lanzarote namen de vrijgekomen plaatsen in of verkozen de Spaanse koloniën in Afrika.

Na de Tweede Wereldoorlog was er wederom een emigratiegolf. De banden met Latijns-Amerika zijn tegenwoordig hechter dan ooit. Venezuela wordt zelfs het achtste Canarische eiland genoemd. Ook de inwoners van enkele dorpen in het zuiden van de Verenigde Staten hebben Canarisch bloed.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura