Fuerteventura

Swipe

Maanlandschap

Het dorstige landschap van het binnenland van Fuerteventura, met z’n dode vulkaankraters en koperbruine kleuren doet af en toe denken aan dat van de maan of de rode planeet Mars, vooral in de zomer wanneer het opgewarmde gesteente een nog intensere kleur heeft.

Enkele diep uitgesleten barrancos (ravijnen) in het westelijk gelegen Betancuriamassief vangen het weinige regenwater op en herbergen kleine oases die mooi groen contrasteren met de schrale omgeving. De lente is hier snel voorbij, een tijd waarin het eiland op zijn mooist is. De heuvels zijn dan voor even bezaaid met fragiele, soms zeldzame plantjes.

Fuerteventura is niet alleen het oudste eiland, het is ook het platste waardoor je op hoger gelegen punten vaak mijlenver kunt kijken. Oeroude bergen zijn tot zachte vormen afgesleten, de hoogste berg, Pico de la Zarza (Pico de Jandía) is slechts 807 meter hoog.

Fossielen

Op de oudste delen van het eiland zijn de onderlagen volledig geërodeerd en bedekt met fijn zand (jable) en puimsteen waarin fossielen te vinden zijn. Mooie voorbeelden hiervan zijn Las Dunas bij Corralejo en de stuifduinen op het schiereiland Jandía. We hebben hierbij niet van doen met overgewaaid Saharazand zoals soms beweerd wordt maar met fijnvermalen kalkafzettingen van oceaandiertjes over een periode van tienduizenden jaren.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura