Fuerteventura

Swipe

Natuurbescherming

Fuerteventura beschermt de natuurlijke omgeving in drie nationale parken (Las Dunas, Jandía en Isla de Lobos), een regionaal park, zes natuurmonumenten, twee beschermde landschappen en een gebied voor wetenschappelijk onderzoek, totaal 29% van het eiland. Ook neemt het eiland deel aan een paar Europese programma’s ter bescherming van bedreigde vogelsoorten.

Het is mooi, al die bescherming, maar bedreigingen zijn er voortdurend. Rond de genoemde gebieden staat geen hek dus de menselijke invloed gaat gewoon door. De endemische plantensoorten liggen onder vuur omdat ze zo gevoelig zijn voor veranderingen in hun biotoop. Ook een paar reptielsoorten en in het water sommige walvissen en alle zeeschildpadden worden met uitsterven bedreigd.

Bevolkingsgroei maar vooral de komst van het toerisme in de 20e eeuw deden de natuurlijke omgeving op delen van het eiland ook geen goed. Verwoestijning en erosie van de bodem is op Fuerteventura een groot probleem. Gebrek aan zoet water is bovendien een constante bron van zorg, zoals op alle Canarische Eilanden. Een groeiende afvalberg, illegale olielozingen, overbevissing, vervuiling van bodem en zeewater vormen de meest recente problemen voor alle eilanden.

Gelukkig vaart de huidige Cabildo (Eilandraad) van Fuerteventura een optimistische, ecovriendelijke koers waarin milieuvriendelijke energiewinning (wind en zon), recycling van afval en herbebossing van aangetaste gebieden een rol spelen. Sinds een paar jaar geldt er een toeristische bouwstop. Waarom er dan nog steeds hijskranen aan de horizon staan? Projecten met vergunningen die vóór de stop zijn afgegeven mogen nog ten uitvoer gebracht worden, andere liggen voorlopig stil. Ook (tweede) woonhuizen mogen nog gebouwd worden.

De bekendste Canarische organisatie die aan de weg timmert als het gaat om natuur- en milieubehoud is Ben Magec. Zij coördineert de activiteiten van ecologen van alle eilanden en pleit bij de overheid voor betere bescherming van bedreigde diersoorten, landschappen en historische stadsgezichten, voor promotie en uitbreiding van het openbaar vervoer, voor milieuvriendelijke energiewinning en tegen de aanleg van nieuwe golfbanen. Ben magec geeft een eigen tijdschrift uit: Ecologista. Delen hiervan zijn ook te lezen op de website www.benmagec.org.

Een andere interessante ‘groene’ website is www.fundacionforesta.org (Foresta Foundation). De Spaanse vogelbescherming doet van zich spreken op www.seo.org.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura