Fuerteventura

Swipe

Plukjes groen

In biologische zin vormen de Canarische Eilanden een van de best bedeelde gebieden op aarde. Op alle eilanden samen leven circa tweeduizend planten-, bloemen- en boomsoorten, met verwanten in Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Ongeveer 650 soorten daarvan zijn inheems waarvan weer een honderdtal zeldzame soorten slechts op één eiland te vinden zijn. Zij groeien vaak op afgelegen bergtoppen of onbereikbare kliffen waar de invloed van de mens gering is.

Het is moeilijk voor te stellen maar ooit was ook Fuerteventura voor een groot deel bedekt met bossen. Ongebreidelde houtkap in het verleden, gevolgd door jaren van overbegrazing door gulzige geiten deden de bossen in rap tempo verdwijnen. Nu stellen de schrale rotsbodem en het chronische gebrek aan regenwater paal en perk aan de vegetatie: een groot deel van het eiland is niet of nauwelijks begroeid.

Gelukkig weten veel cactussen en vetplanten de droogte van Fuerteventura goed te weerstaan, evenals stug struikgewas en mossen. Net als op de andere eilanden komen vijgcactussen, agaves, aloë’s en wolfsmelkplantjes algemeen voor, evenals Canarische palmen (Phoenix canariensis) en Canarische dadelpalmen, waarvan de vruchten overigens niet voor consumptie geschikt zijn. Zij vormen kleine oases in diepe ravijnen en kloven waar de wortels bij het grondwater kunnen, en leveren het ruwe materiaal voor manden en hoeden.

Allerlei soorten korstmossen geven de lavagronden een vreemdkleurig laagje. Aan de kust en in de brakwatermoerassen bij Morro Jable hebben zoutminnende soorten zoals de Canarische tamarisk zich aangepast aan de omgeving. Op de zonkant van berghellingen op het Jandía-schiereiland groeien de meeste zeldzame inheemse plantensoorten, al is er wel een geoefend oog voor nodig om ze te vinden. De Cardón de Jandía bijvoorbeeld (Euphorbia canariensis, een cactusachtige wolfsmelk) gedijt goed op de zilte lucht evenals de Jandía distel met zijn kleine rode bloemen aan de uiteinden van de takkenn.

Andere interessante streken voor plantenliefhebbers zijn de duinen van Corralejo, de Vallebrón-vulkaan, de beschermde Montaña Cardón ten zuiden van Pájara en natuurlijk Los Lobos. Op dit eilandje groeit de Canarische passiebloem die op de andere eilanden niet of nauwelijks meer voorkomt.

In parken, rond hotels en in tuinen van grote woonhuizen bevinden zich tal van exotische sierplanten zoals hibiscus, oleander, frangipane, poinsettia, flamboyant en de schitterende bougainville die bijna het hele jaar bloeit. Zij zijn door de mens meegebracht uit andere delen van de wereld en geven met hun bloemen kleur aan het landschap.

Meer over de planten- en bloemenwereld van de Canarische Eilanden is te lezen op www.canaryislandflora.com en www.floradecanarias.com.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura