Fuerteventura

Swipe

Gezondheid

Voor de Canarische Eilanden zijn geen vaccinaties nodig. Er komen geen exotische ziektes voor en de kans dat je ziek wordt is klein. Gevaarlijke dieren zijn er ook niet. Een enkeling krijgt de eerste dagen last van maag en darmen door de overschakeling op ander voedsel. Dit is meestal een kwestie van wennen en gaat vanzelf weer over.

Grootste gevaar voor de gezondheid vormt de zon die heel intens kan branden. Door de altijd aanwezige wind merk je het nauwelijks maar een flinke verbranding is zo opgelopen, zelfs op bewolkte dagen. Een bruin kleurtje is fijn maar een overmaat aan zon kan rimpels en huidkanker veroozaken. Zoek daarom tijdens de heetste uren van de dag een schaduwrijke plek op. Een hoed of pet en een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor zijn een ‘must’, zeker voor kinderen. Drink altijd veel, ook als een dorstgevoel ontbreekt. Vermijd wel alcoholische dranken in de brandende zon – je droogt dan extra snel uit.

Medische zorg op Fuerteventura

De gezondheidszorg op de Canarische Eilanden is uitstekend. Veel artsen en tandartsen spreken Engels of Duits. Er is een groot overheidsziekenhuis bij Puerto del Rosario en tal van privéklinieken en tandheelkundige centra in de grotere (bad)plaatsen.

Heb je hulp nodig van een dokter of tandarts neem dan je Nederlandse verzekeringspas mee. Hierop moet vermeld staan: European Health Insurance Card. Soms kan de rekening dan direct worden doorgestuurd naar de ziektenkostenverzekeraar in Nederland. Meestal zul je echter contant moeten afrekenen. Bewaar de nota’s zodat je ze later kunt declareren bij de verzekering.

Neem bij een ongeval of ziekenhuisopname altijd contact op met de alarmcentrale van je verzekering. Dit telefoonnummer staat op het verzekeringspasje vermeld. Sluit indien nodig voor vertrek een aanvullende verzekering af, bijvoorbeeld als je gaat duiken. Op www.farmaciascanarias.com staan adressen van medische instanties op de Canarische Eilanden.

Apotheken

Alle grotere plaatsen op Fuerteventura beschikken over een apotheek (farmacia) waar je ook terecht kunt voor medisch advies bij niet-ernstige klachten. Dit gaat sneller en is goedkoper dan een bezoek aan de dokter. Gebruik je medicijnen, neem dan voor noodgevallen de stofnaam (niet alleen de merknaam) mee. De meeste medicijnen zijn zonder recept te koop. Ten minste één apotheek in de omgeving is ook buiten de normale uren geopend. Dit staat aangegeven bij iedere vestiging. Ook op het vliegveld is een farmacia, Tel: 928 543647. Apotheken zijn herkenbaar aan een groot groen kruis aan de gevel.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura