Fuerteventura

Swipe

Klimaat en beste reistijd

Alle Canarische Eilanden hebben een heerlijk mild klimaat maar Fuerteventura spant toch wel de kroon met de meeste zonnige dagen per jaar.

Net als op Lanzarote is het er droog en warm, met een warme zomer en een zachte winter. Het zijn samen de twee droogste eilanden van de Canarische archipel, waarbij Fuerteventura de meeste wind ontvangt. Deze wind en de lage vochtigheidsgraad houden de temperaturen dragelijk, samen met de Canarische Stroom die de eilanden omspoelt (een aftakking van de Golfstroom). Hoewel de eilanden op dezelfde hoogte liggen als de hete Sahara is het er ook tijdens warme zomerdagen goed uit te houden.

De warmste maanden zijn juli, augustus en september waarbij het kwik overdag tot boven de 28?°C kan stijgen. Relatief koel is de periode december-maart. Het kan dan toch nog zo’n 24?°C worden. De temperatuur van het zeewater loopt van 18?°C in maart tot 23?°C in september.

Regenen doet het zelden op dit woestijnachtige eiland, er valt slechts 110 mm regen per jaar (Nederland 800 mm). Omdat Fuerteventura geen hoge bergen heeft blijven de wolken niet ‘hangen’ al kan het in hogere delen soms een tijdje mistig en kil zijn. Als er toch een bui valt dan is dat tussen oktober en april. De laatste jaren lijkt de regenval wel iets toe te nemen, mogelijk een gevolg van de wereldwijde klimaatveranderingen.

Een enkele keer draait de noordoostpassaat naar zuidoost en voert dan de sirocco aan, een droge, warme wind die vanuit Afrika fijn Saharazand meevoert. Op zulke dagen kan het warm, benauwd en heiig zijn.

Beste reistijd voor Fuerteventura

De drukste periodes op de Canarische Eilanden zijn de weken rond Kerstmis en Pasen. Ook in de zomermaanden (vooral augustus) is er weer een piek. Dan ontvluchten veel Spanjaarden de hitte van het vasteland. Prijzen van accommodaties liggen in deze periodes hoger.

Dit, en het klimaat in overweging nemende kunnen we stellen dat het voorjaar (afgezien dus van Pasen) en het najaar de beste perioden zijn voor een bezoek aan Fuerteventura. Het is er dan relatief rustig en de temperaturen zijn zeer aangenaam. Het komt erop neer dat het warm genoeg is om lekker in de zon te zitten en koel genoeg om actief te zijn.

Wandelaars verkiezen de maand maart, wanneer het landschap hier en daar voor even sappig groen is. Ben je een gevorderde wind- of kitesurfer dan zijn de zomermaanden juist weer prima, dan waait de meeste wind.

Kijk voor een actueel weerbericht op www.fuerteventura.ws.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura