Fuerteventura

Swipe

Duiken

Gelegen op een kruispunt van Europese, Afrikaanse en Amerikaanse wateren vormen de Canarische Eilanden een uitstekende duiklocatie.

De Atlantische Oceaan bij Fuerteventura is schoon en redelijk helder, relatief kalm en heeft een stabiele temperatuur. Vulkanische rotsformaties, lavariffen en gezonken scheepswrakken vormen een boeiend decor voor de kleurige rifvissen, pijlstaartroggen, morenen en zeepaardjes die je onder water gezelschap houden. Aan de oostkust is de zeebedding zanderig, met begroeiing van zeeplanten, aan de westkant is de bodem rotsig en er staat veel meer wind. Dit levert twee verschillende ecosystemen op met elk eigen kenmerken. Er zijn ook kleine gebiedjes met koraal. Het platform rond Fuerteventura, de grootste van de Canarische archipel, loopt geleidelijk af tot een diepte van ongeveer tweehonderd meter en gaat dan stijl naar beneden.

De beste duikstekken liggen aan de oostkust ter hoogte van Caleta de Fuste en aan de zuidkust bij Morro Jable, waar hoge onderzeese wanden van zandsteen grote scholen vissen aantrekken. Ook El Rio, de tien meter diepe zeestraat tussen Corralejo en Lobos is een uitgelezen duikstek. De zeebedding rond Los Lobos maakt deel uit van het beschermde natuurgebied waardoor de biodiversiteit er ongekend rijk is. Heel anders weer is de onderwaterwereld bij Ajuy aan de westkust. Overhangende rotsen en diepe grotten maken een duik hier bijzonder spectaculair maar alleen geschikt voor ervaren duikers.

Fuerteventura biedt genoeg faciliteiten voor de duiksport, zowel voor beginners als geoefende duikers. Alle grote badplaatsen beschikken over een of meer gekwalificeerde duikcentra waar materiaal te huur is en lessen te volgen zijn. Heb je al eerder gedoken neem dan je logboek en een recente medische verklaring mee. Duiken is een veilige sport voor wie zich aan de regels houdt. Mocht er toch iets misgaan dan is er een decompressiekamer in Jandía.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura