Fuerteventura

Swipe

Souvenirs

De Canarische Eilanden vormen sinds de volledige toetreding tot de EU niet langer een belastingvrije zone zoals vaak wordt gesuggereerd maar de belastingen op sommige importgoederen zijn wel laag. Daarom zijn benzine, sigaretten, alcoholische dranken, cosmetica, goud en zilver nog steeds aantrekkelijk geprijsd. Pas een beetje op met elektronica (camera’s, cd-spelers en dergelijke). Er zit veel ‘namaak’ tussen, zonder garantie, zodat goedkoop al snel duurkoop wordt.

In de souvenirwinkels in de badplaatsen kan een mens zich arm kopen aan van alles, van foeilelijke superkitsch tot smaakvolle sieraden waarin gekleurde lavasteentjes of olivijn (olivine, peridot) is verwerkt. Deze olijfgroene steen wordt op Lanzarote gevonden.

Kunstnijverheid

Een aardig aandenken aan de vakantie zijn de Canarische kunstnijverheidsartikelen die op markten en in artesanías te koop zijn zoals tafellakens, servetten en placemats versierd met ajour borduurwerk, manden, hoeden en poppen van palmbladeren, doosjes van lavasteen, geweven tassen en pottenbakkersartikelen, vaak gebaseerd op traditionele Guanchen-ontwerpen maar ook met modern design. Grappig zijn de miniatuurversies van Canarische balkonnetjes. In al deze spullen zitten veel manuren en ze zijn daarom niet goedkoop. Ga je voor een koopje dan loop je het risico een kopie te krijgen met een label ‘Made in Taiwan’.

Delicatessen

Of misschien neem je liever etenswaren mee naar huis, een potje mojo, een fles Canarische wijn of rum, cactusjam, cactuslikeur of geitenkaas. In opkomst zijn aloë vera-producten (geeft verlichting bij zonnebrand) nu Fuerteventura de aloëplantages nieuw leven heeft ingeblazen. Muziekliefhebbers zullen blij zijn met een cd van de Canarische groep Los Sabandeños. 

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura