Fuerteventura

Swipe

Stranden

De stranden van Fuerteventura zijn eenvoudig onweerstaanbaar, mede omdat ze zo enorm zijn. Van alle Canarische Eilanden heeft Fuerteventura verreweg de mooiste, grootste en meeste stranden. Iemand nam de moeite ze te tellen: 152 stuks.

Je hoeft nooit lang naar een strand te zoeken en kunt er nog gemakkelijk een ‘voor jezelf’ vinden. En ze hebben niet allemaal zwart vulkanisch zand of kiezels zoals je misschien denkt, maar zijn juist meestal goudgeel of zilverwit. Behalve de bekende stranden bij de badplaatsen liggen er langs de kust ook talloze kleine strandjes verstopt tussen de donkere rotsen of achter een duinenrij. Soms zijn deze alleen te voet of met een jeep te bereiken.

Er is een groot contrast tussen de west- en oostkust van Fuerteventura. Aan de westkust zijn de stranden leeg en winderig, wel heel mooi maar het is er vaak te gevaarlijk om te zwemmen vanwege de verraderlijke onderstroom. Aan de oostkust liggen de drukkere stranden met veilig zwemwater.

Langste stranden

Het indrukwekkendste strand is ongetwijfeld het windsurferswalhalla Playa de Sotavento, dat deel uitmaakt van een lange reeks aaneengesloten stranden tussen Costa Calma en Morro Jable, met 22 kilometer het langste strand van de Canarische archipel.

In het noordoosten gaat het beschermde duingebied Las Dunas, ook wel El Jable genoemd ook over in een aantal wonderschone maar winderige stranden.

Op al deze populaire grote stranden is plaats genoeg voor iedereen: zonnebaders, spelende kinderen, windsurfers, zwemmers en nudisten. Ze zijn brandschoon, op de drukkere delen is een strandwacht aanwezig en er zijn strandstoelen en parasols te huur. Er zijn vrij grote verschillen tussen eb en vloed, waardoor het ‘plaatje’ van het strand gedurende de dag flink kan veranderen.

Aan de afgelegen westkust van het schiereiland Jandía ligt Playa de Barlovento, eindeloos lang en volledig onbedorven. Voorzieningen zijn hier niet, mensen zie je er nauwelijks. 

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura