Gran Canaria

Swipe

Beeldende kunst

De Spaanse kolonisten haalden werken van Vlaamse schilders en beeldhouwers naar de Canarische archipel ter verfraaiing van hun kerken. (Het contact met de Vlamingen was ook om andere redenen intensief: Vlaanderen was de grootste afnemer van Canarisch suiker.)

Ook de eerste kunstenaars van de eilanden zelf hielden zich uitsluitend bezig met religieuze kunst, afbeeldingen van hemel en hel, heiligen en bijbelse taferelen. Schilderijen en beeldhouwwerk uit deze periode sieren ook nu nog de interieurs van vele kerken. In grotere kerken is vaak een tesoro (schatkamer) ingericht waar ook gouden en zilveren religieuze voorwerpen uit de 16e tot 19e eeuw bewaard worden.

Luján Pérez

Luján Pérez (1756-1815) is de bekendste beeldhouwer van de eilanden. Van deze man zijn tientallen beelden in Canarische kerken te zien, vooral op Gran Canaria, zijn geboorte-eiland. El Cristo de la Sala Capitular in de kathedraal van Las Palmas wordt beschouwd als zijn beste werk. Andere beelden van Pérez (en andere religieuze kunstenaars) gaan vaak gehuld in schitterende versierde gewaden, soms eeuwenoud, met engelengeduld vervaardigd door nonnen.

Moderne kunst

Op Gran Canaria was Néstor de la Torre (1887-1938) een van de eerste kunstenaars die een moderne, niet-religieuze stijl ontwikkelde. Hij wordt gezien als de belangrijkste Canarische schilder van de vorige eeuw. Zijn excentrieke muurschilderingen vol symboliek zijn te zien in Museo Néstor in Pueblo Canario.

Andere bekende Canarische schilders uit de 20e eeuw zijn Antonio Padrón, Felo Monzón en Oscar Domínguez, surrealist bij uitstek en ook bekend ver buiten Spanje. Manolo Millares maakte veel gebruik van Guanchenpatronen in zijn abstracte werken.

Groots was ook de voortijdig overleden schilder, beeldhouwer en ontwerper César Manrique wiens ‘totale kunst’ voornamelijk te zien is op zijn geboorte-eiland Lanzarote.

De beeldhouwkunst is ook in de 21e eeuw goed vertegenwoordigd op de Canarische Eilanden. In stadsparken en op pleinen en rotondes staan vaak heel aardige beelden van lokale beeldhouwers. Bekend is Martín Chirino (1925) wiens Lady Harimaguada de entree van Las Palmas bewaakt. www.martinchirino.com

10 prachtige bestemmingen in Gran Canaria