Gran Canaria

Swipe

Spanje onder Franco

Aan de vooravond van de Spaanse burgeroorlog werd generaal Francisco Franco door de Volksfrontregering benoemd tot gouverneur van de Canarische Eilanden. Hij werd naar Tenerife gesommeerd met de bedoeling hem de wind uit de zeilen te nemen. Franco liet zich echter niet zomaar wegsturen en verzamelde een groep officieren om zich heen waarmee hij terugkeerde naar het vasteland om zich aan te sluiten bij andere nationalistische militairen en de democratisch gekozen regering omver te werpen. De rest is geschiedenis.

Spaanse burgeroorlog

De Spaanse burgeroorlog duurde van 1936 tot 1939 waarbij naar schatting 350.000 Spanjaarden de dood vonden. Franco bleef tot aan zijn overlijden in 1975 aan de macht. Spanje werd tijdens het bewind van Franco lange tijd door de internationale gemeenschap in de ban gedaan, wat ook op de Canarische Eilanden voelbaar was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren de eilanden een groot deel van de exportmarkt en verviel de archipel tot een van de armste gebieden van Europa. Er waren voedseltekorten, rantsoeneringen en een bloeiende zwarte markt. Vanaf de jaren zestig ontwikkelden de Canarische Eilanden zich dankzij het opkomende toerisme snel tot een moderne, welvarende Spaanse provincie. Na de dood van Franco werd Spanje een koninkrijk met een parlementaire democratie. De Canarische Eilanden kregen toen meer autonomie.

10 prachtige bestemmingen in Gran Canaria