Gran Canaria

Swipe

Flora

In biologische zin vormen de Canarische Eilanden een van de rijkst bedeelde gebieden op aarde. Op alle eilanden samen leven circa tweeduizend planten-, bloemen- en boomsoorten, met verwanten in Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Ongeveer 650 soorten daarvan zijn inheems waarvan weer een honderdtal zeldzame soorten slechts op één eiland te vinden zijn. Zij groeien vaak op afgelegen bergtoppen of onbereikbare kliffen.

Vijgcactussen, agaven, aloë’s en wolfsmelkplantjes komen op alle eilanden algemeen voor, evenals de Canarische dadelpalmen (Phoenix canariensis) die als reuzenananassen decoratief langs de kant van de weg staan (en waarvan de vruchten overigens niet eetbaar zijn). In het voorjaar ligt er een kleurig tapijt van bloemen op de berghellingen. Dan bloeien het Canarische klokje en de mooie Erysimum scoparium met zijn roze of violette bloempjes.

In parken, rond hotels en in tuinen van woonhuizen groeien tal van exotische sierplanten zoals hibiscus, oleander, frangipane, poinsettia, flamboyant en de onverwoestbare bougainville die bijna het hele jaar bloeit. Zij zijn door de mens meegebracht uit andere delen van de wereld en brengen kleur in het landschap. Heel bekend is de strelitzia (paradijsvogelbloem), goed bestand tegen vervoer per vliegtuig en een geliefd souvenir.

In het wild steken af en toe nieuwe plantensoorten de kop op dankzij overgewaaide zaden uit andere delen van de wereld. Deze importplanten passen zich aan in hun nieuwe leefomgeving. Voor een goed overzicht van al wat groeit en bloeit in de Canarische archipel is een bezoek aan de Jardín Canario ten zuiden van Las Palmas aan te bevelen. Of ga naar Cactualdea bij San Nicolás.

Meer over de plantenwereld van de Canarische Eilanden is te lezen op www.canaryislandsflora.com en www.floradecanarias.com.

10 prachtige bestemmingen in Gran Canaria