Gran Canaria

Swipe

Wereldbiosfeerreservaat

De natuurlijke rijkdom van Gran Canaria deed UNESCO in 2005 besluiten het eiland toe te voegen aan de lijst van Wereldbiosfeer-reservaten. Dit zijn regio’s met een uitzonderlijk ecosysteem, verspreid over ruim honderd landen. Het gaat om kwetsbare, zeer waardevolle natuurgebieden waartoe bijvoorbeeld ook de Waddenzee en de Rocky Mountains behoren.

Het biosfeerreservaat van Gran Canaria bevat alle beschermde natuurgebieden en een aantal traditionele dorpen met samen ruim 18.000 inwoners.

De bekendste Canarische organisatie die aan de weg timmert als het gaat om natuur- en milieubehoud is Benmagec. Zij coördineert de activiteiten van ecologen van alle Canarische eilanden en pleit bij de eilandregeringen voor betere bescherming van bedreigde diersoorten, landschappen en historische stadsgezichten, voor promotie en uitbreiding van het openbaar vervoer, voor milieuvriendelijke energiewinning en tegen de aanleg van nieuwe golfbanen.

Benmagec geeft een eigen tijdschrift uit: Ecologista. Delen hiervan zijn ook te lezen op de website, www.benmagec.org. Andere interessante ‘groene’ websites zijn www.fundacionforesta.org (Foresta Foundation) en voor wie het Spaans machtig is http://turcon.blogia.com (Ecologistas en Acción).

10 prachtige bestemmingen in Gran Canaria