Gran Canaria

Swipe

Klimaat en beste reistijd

Hét grote pluspunt van de Canarische Eilanden is het heerlijke, constante klimaat. Zelfs de winters zijn mild en zonnig. Hoewel de eilanden op dezelfde hoogte liggen als de hete Sahara, houden de noordoostelijke passaatwinden en de Canarische stroom die de eilanden omspoelt (een aftakking van de Golfstroom) de temperaturen in balans. De zeewatertemperatuur loopt op van gemiddeld 17?°C in februari tot 24?°C in september. 

Ook op Gran Canaria schijnt de zon vrijwel het hele jaar. De warmste maanden zijn juli t/m september, de koelste maanden januari en februari. Het kan dan overdag toch nog zo’n 23?°C worden. In de zomer is het met een gemiddeld maximum van 26?°C vrij warm en kan het wat benauwd zijn maar de luchtvochtigheid is laag en er waait altijd een windje. De hoogste temperatuur ooit gemeten op Gran Canaria is 38?°C, de laagste 10?°C maar dat zijn zeldzame uitzonderingen. Het bergachtige midden en noorden van het eiland zijn wat koeler, natter en winderiger dan het zonnige zuiden waar het warm en droog is. Er valt gemiddeld 350 mm regen per jaar op het eiland (Nederland 800 mm).

De alisios, noordoostelijke passaatwinden, voeren het vocht aan maar de wolken blijven rond de centrale bergen hangen. Ze condenseren daar in de vorm van mist die door de eilanders mar de nubes (wolkenzee) genoemd wordt. Deze mist houdt hooggelegen bergdorpen soms enkele dagen in zijn greep terwijl er aan de kust geen wolkje aan de lucht is. Maar ook daar kun je in de winter wel eens een sombere of regenachtige dag treffen.

Drukke periodes

De drukste periodes op de Canarische Eilanden zijn de weken rond Kerstmis, carnaval en Pasen. Ook in de zomermaanden (vooral augustus) is er weer een piek. Dan ontvluchten veel Spanjaarden de hitte van het vasteland. Prijzen van vliegtickets en accommodaties liggen in deze periodes hoger. Dit, en het klimaat in overweging nemende kunnen we stellen dat het voorjaar (afgezien dus van Pasen en carnaval) en najaar de beste perioden zijn voor een bezoek aan Gran Canaria. Het is er dan relatief rustig en de temperaturen zijn zeer aangenaam. Het komt erop neer dat het er meestal warm genoeg is om lekker in de zon te zitten en koel genoeg om actief te zijn.

Wandelaars verkiezen de lente, als het landschap groen is en alles in bloei staat terwijl windsurfers graag in juli en augustus komen. Voor duikers is het handig om te weten dat het water het helderst is van juni t/m september. In de zomermaanden is ook de kans om een fiesta mee te maken het grootst. Surf voor een actueel weerbericht naar www.weahtergrancanaria.com.

10 prachtige bestemmingen in Gran Canaria