Gran Canaria

Swipe

Duiken

De Atlantische Oceaan rond Gran Canaria is schoon en helder, heeft het hele jaar een aangename temperatuur en is relatief kalm. Onderzeese rotsformaties, lavariffen, grotten en gezonken scheepswrakken vormen een boeiend decor voor de honderden verschillende vissoorten en andere zeewezens die hier voorkomen. Kleurige rifvissen, pijlstaartroggen, morenen en grote scholen sardientjes houden je onder water gezelschap. In sommige kustgebieden geldt een visverbod waardoor het zeeleven er ongekend rijk is. Ook met slechts een snorkel op en vinnen aan kun je op diverse plaatsen het water in om je geluk te beproeven.

De zeewatertemperatuur ligt tussen de 17 en 24?°C. 

Gran Canaria biedt volop faciliteiten voor de duiksport, zowel voor beginners als geoefende duikers. Alle grote badplaatsen en ook hoofdstad Las Palmas beschikken over een of meer duikscholen waar uiteraard ook materiaal te huur is. Er zijn mogelijkheden voor kustduiken, bootduiken, rifduiken, grotduiken, nacht- en wrakduiken. Alleen al bij Las Palmas, vroeger een minder veilige haven dan tegenwoordig, liggen een stuk of tien wrakken.

Beste duikstekken

Playa del Cabrón aan de oostkust is waarschijnlijk het beste vertrekpunt voor een duikavontuur. Op een diepte van twaalf meter gaat het rotsachtige plateau over in El Veril del Cabrón waar het wemelt van de kloven en spelonken. De biodiversiteit van het zeeleven is hier enorm. Dit uitzonderlijke gebied is door de Spaanse overheid aangewezen als onderdeel van het Arinaga Marinereservaat.

Andere goede duikspots zijn ‘De Kathedraal’ (Las Palmas), Pasito Blanco (zuiden) en Sardina del Norte (noordwesten). Plaatsen aan de wilde noordkust zijn slechts enkele dagen per jaar toegankelijk en dan alleen voor ervaren duikers.

Leren duiken

Wil je leren duiken maak dan eerst een introductieduik of doe een ‘resort course’ waarbij je oefent in het zwembad van je hotel. Een PADI Open Water-brevet halen kan ook. Gevorderde duikers dienen hun logboek en een recente gezondheidsverklaring mee te nemen uit Nederland. Duiken is een veilige sport voor wie zich aan de regels houdt. Mocht er toch iets misgaan dan zijn er twee decompressietanks op het eiland.

Meer informatie over duiken bij Gran Canaria is te lezen op www.grancanariaduiken.nl en www.gran-canaria-diving.com.

10 prachtige bestemmingen in Gran Canaria