Gran Canaria

Swipe

Souvenirs

De Canarische Eilanden vormen sinds de volledige toetreding tot de EU niet langer een belastingvrije zone. Toch zijn benzine, sigaretten, alcohol en parfum nog steeds aantrekkelijk geprijsd. Hetzelfde geldt voor elektronica (camera’s, cd-spelers en dergelijke) waar je ook nog op kunt afdingen. Wees er wel op bedacht dat er veel ‘namaak’ tussen zit, zonder garantie en dergelijke.

In de souvenirwinkels in de badplaatsen kan een mens zich arm kopen aan van alles, van foeilelijke superkitsch tot smaakvolle sieraden waarin gekleurde lavasteentjes of olivijn (olivine) is verwerkt. Deze olijfgroene steen wordt op Lanzarote gevonden.

Kunstnijverheid

Een aardig aandenken aan de vakantie zijn de kunstnijverheidsartikelen die op markten en in artesanías te koop zijn zoals tafellakens, servetten en placemats met open borduurwerk, manden, hoeden en poppen van palmbladeren en pottenbakkersartikelen, vaak gebaseerd op traditionele Guanchen-ontwerpen. De beste pottenbakkerswinkels vind je in La Atalaya.

Grappig zijn de miniatuurversies van Canarische balkonnetjes. In al deze spullen zitten veel man-uren en ze zijn daarom niet goedkoop. Ga je voor een koopje dan loop je het risico een kopie te krijgen met een label ‘Made in Taiwan’.

Delicatessen

Plaatselijke delicatessen zoals amandelkoekjes en amandelcake handig om mee naar huis te nemen. De dorpen Moya, Tejeda en Valsequillo hebben zich gespecialiseerd in deze en andere lekkernijen. Of misschien neem je liever een potje mojo, een fles Canarische wijn, cactusjam of geitenkaas mee naar huis.

In opkomst zijn aloë vera-producten en kleding van Canarisch ongebleekt katoen (www.canarycotton.com). 

10 prachtige bestemmingen in Gran Canaria