Gran Canaria

Swipe

Wandelen

Gran Canaria is met zijn gevarieerde landschap en bijzondere flora en fauna een wandelwalhalla. Het is zelfs de beste manier om het eiland te leren kennen want al wandelend over groene heuvels, door diepe ravijnen en langs steile kusten overbrug je grote hoogteverschillen en kom je op plekken die voor auto’s onbereikbaar zijn.

In de barrancos (diepe ravijnen) wacht je de ene verrassing na de andere, van kabbelende stroompjes en heupdiep gras tot verborgen strandjes aan de mondingen. Tientallen caminos reales waaieren uit vanuit het midden van Gran Canaria en doorkruisen de beschermde natuurgebieden. Veel van deze historische voet- en ezelpaden, vaak nog uit de tijd van de Guanchen, zijn van onkruid ontdaan en vrijgemaakt voor wandelaars.

Populair is de korte wandeling van Cruz de Tejada naar de voet van Roque Nublo. Andere mooie wandellocaties zijn de dennenboomwouden van Tamadaba en Pilancones, Barranco de Cernícalos bij Telde en Guayadeque in het zuidoosten. Ook de laurierbossen in het gebied tussen Moya, Valleseco en Teror zijn een bezoek waard. Echte doorzetters lopen in een paar uur door een onherbergzaam gebied naar het geïsoleerde strand van Güigüi.

Verblijf je aan de Costa Canaria dan kun je vrijwel ononderbroken kilometers langs de kust slenteren, over de lange Paseo de Canarias of op blote voeten over het strand.

Georganiseerd wandelen

Discovery Gran Canaria heeft een aardig aanbod van lichte en zwaardere begeleide wandeltochten. Dit kan ook bij Free Motion,www.free-motion.net

De website www.ramblingroger.com van het Britse echtpaar Roger & Eileen Bradley tot slot, staat vol wandelroutes en andere informatie voor wandelaars.  

Praktische wandeltips

Neem vooral de tijd voor een wandeling en ga als het even kan niet alleen op stap. Mocht je verdwalen of onderweg gewond raken, dan kan het in afgelegen gebieden lang duren voordat er mensen langskomen. Ga je toch alleen, laat dan iemand weten waar je heengaat en neem je mobieltje mee voor het geval je hulp nodig hebt (op afgelegen plekken is niet altijd bereik!). Trek stevige schoenen aan met een goed profiel en neem een rugzakje mee met veel water en iets te eten.

Op sommige routes met veel struikgewas is het prettig een lange broek te dragen. Bescherm jezelf tegen de zon (er is weinig schaduw) maar houd er tegelijkertijd rekening mee dat ook op zonnige dagen het weer in de bergen plotseling kan omslaan. Het is er vaak mistig en wel een paar graden koeler dan aan de kust. Neem daarom een jack of bodywarmer mee. Regenkleding kan eveneens van pas komen en sommigen zullen plezier hebben van een wandelstok.

Het spreekt vanzelf dat wandelaars op de paden blijven, geen dieren verstoren, geen planten verzamelen, geen vuur maken (bosbrandgevaar!) en geen afval achterlaten.

Kaarten en gidsen

Vooheen werden wandelroutes aangegeven door middel van mojones, piramidevormige hoopjes stenen; tegenwoordig bestaan er goede wandelgidsen en routekaarten. De Cabildo Insular van Gran Canaria bijvoorbeeld, geeft folders met wandelroutes uit en publiceert het boekje Mountain Walks on Gran Canaria, verkrijgbaar in de boekwinkel van de Cabildo, Calle Cano 24, Las Palmas.

10 prachtige bestemmingen in Gran Canaria