Griekse Eilanden

Swipe

Veiligheid

Erg prettig is het feit dat er op de eilanden weinig criminaliteit is. U zult zien dat inwoners gewoon hun deuren open laten staan en hun auto of brommer vaak niet op slot doen. Ook meubilair van restaurants en cafés blijft de hele nacht buiten staan zonder vastgeklonken te zijn met kettingen. Het vertrouwen is groot. Iedereen kent elkaar immers op een eiland en mocht er iets gebeuren, dan kom je er niet zomaar vanaf. Bovendien wordt diefstal als een zeer vernederende bezigheid ervaren. Het is heerlijk om een paar weken zo onbezorgd te kunnen leven.

De Griekse politie treedt bovendien streng op tegen overtreders. Op ogenschijnlijk kleine vergrijpen kunnen zware straffen staan. Er zal alles aan gedaan worden om de toeristen een veilig gevoel te kunnen geven, maar ook als toerist moet u zich natuurlijk aan de regels houden. Openbare dronkenschap wordt bijvoorbeeld streng aangepakt na recente incidenten met jonge toeristen in vakantieoorden. Drugsbezit (ook van een kleine hoeveelheid softdrugs) is tevens zwaar strafbaar.

Sinds september 2006 zijn de Griekse verkeersboetes flink omhoog gegaan. De overheid wil hiermee proberen het grote aantal verkeersdoden in Griekenland omlaag te brengen. De Grieken zelf zijn namelijk nogal roekeloze chauffeurs, vandaar ook het grote aantal dodelijke ongelukken. Griekenland staat volgens recente cijfers op de tweede plaats in Europa qua dodelijke verkeersslachtoffers (na Tsjechië). Nederland is wat dat betreft het veiligste land van Europa. Let u eens op de grote aantallen kleine gedenkkapelletjes langs de kant van de weg. Deze staan veelal op de plek waar of een dodelijk ongeluk is gebeurd of waar iemand op miraculeuze wijze aan de dood is ontsnapt.

Als toerist ontkomt u niet aan strenge controles. De verkeerspolitie is ook op de eilanden zeer actief. Ooit reed iedereen in Griekenland zonder helm op brommer of motor, maar die tijd is voorbij. Wordt u zonder helm op gesnapt, dan kost u dat € 350,--. Mobiel bellen achter het stuur is sinds kort ook streng verboden. Rijden onder invloed levert een bon op van tussen de € 200,-- en de € 1200,-- (en meestentijds een rijontzegging) en op te hard rijden staan ook flinke boetes. Omdat er op de meeste eilanden vrijwel geen snelwegen zijn en hard rijden er door de vele bochten en bergen haast onmogelijk is, zal het moeilijk zijn die laatste overtreding te maken. Andere huidige boetes zijn: fout parkeren € 150,--; te lang parkeren (overschrijden van de tijd) €80-150, -, rijden zonder veiligheidsgordel €350,--, tegen de verplichte rijrichting in rijden €700,--, rechts inhalen € 300,--, door rood rijden € 700,--, en het werpen van afval uit de auto kost u € 300,-. 

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden