Griekse Eilanden

Swipe

Eten en drinken met kinderen

Geen enkele Griekse restauranthouder zal er zich aan storen dat u uw kinderen mee uiteten neemt. Het is ook geen enkel probleem als er eens een glas of een bord wordt omgestoten. De tafeltjes zijn meestal bedekt met een plastic of papieren kleed en lijken prima bestand tegen geklieder en geknoei. Zolang het personeel niet gehinderd wordt in zijn werk, is het ook niet erg als de kinderen rondlopen of nieuwsgierig toekijken.

U zult zien dat op zondagmiddagen en op zwoele zomerdagen hele Griekse families, compleet met oma's, opa's en kleine kinderen aan de tavernatafeltjes plaats nemen.

Griekse families dineren erg laat. Soms zelfs pas om tien of elf uur ’s avonds. De kinderen eten dan gewoon mee en spelen nog tot laat buiten. Dit komt omdat men ’s middags siësta houdt. Iedereen doet na de lunch een dutje zodat men er 's avonds weer helemaal tegenaan kan. Het sociale leven komt pas in de vroege avond op gang. Dan gaat iedereen naar buiten voor de vólta, een wandeling over het plein of langs de boulevard waarbij men zijn sociale contacten op peil houdt en op de hoogte blijft van de laatste nieuwtjes en roddels. De kinderen gaan mee en spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes.

Het Griekse eten valt over het algemeen erg in de smaak bij Nederlandse kinderen. Het is niet pikant en er zitten geen al te gekke ingrediënten in. Griekse gehaktballetjes of souvláki zijn kindertoppers en ook de vele groente-, kaas-, en aardappelgerechten zullen in de smaak vallen. Soms valt iets exotisch als kalamáris zelfs in de smaak, omdat de gefrituurde inktvisringetjes er voor kinderen erg aantrekkelijk uitzien. Leuk is het om de kinderen mee de keuken in te nemen zodat ze zelf kunnen aanwijzen wat ze willen eten. Ook daar zal niemand raar van opkijken. Het is namelijk een oude traditie in Griekenland.

De kinderen kunnen over het algemeen gewoon van uw bord mee eten, maar men zal er alles aandoen om het ze zoveel mogelijk naar de zin te maken. Alleen een bord frietjes of spaghetti zonder saus, geen enkel probleem. Ketchup voor bij de friet is meestal wel voorhanden, mayonaise zal wat moeilijker zijn omdat het een echt Nederlands (en Belgisch) fenomeen is om mayo bij de patat te doen. Sommige restauranthouders komen er, als ze merken dat u uit de Lage Landen komt, spontaan zelf mee aan zetten. Op plekken waar wat meer toeristen komen, is het fenomeen kindermenu enigszins ingeburgerd, maar over het algemeen eten Griekse kinderen gewoon met de pot mee.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden