Griekse Eilanden

Swipe

School

Griekse kinderen moeten vanaf vijf jaar naar de basisschool dimotikó scholío Daarvoor kunnen ze ook naar de kleuterschool, maar dit is niet verplicht. Na zes jaar basisonderwijs gaan alle leerlingen naar het gymnasium, een soort middenschool. Na de derde klas kunnen ze kiezen of ze een beroeps-- of technische opleiding willen doen (technikó líkio) of door willen naar het lyceum (genikó líkio).

Een typisch Grieks fenomeen zijn de panellínies exetásis. De leerlingen van klas 4, 5 en 6 van de lycea doen dan examen om toegelaten te kunnen worden op de universiteit (to panepistímio). Slaagt iemand niet voor deze examens dan mag hij of zij ook niet verder studeren. Veel Griekse jongeren kiezen daarom voor een studie in het buitenland.

Het onderwijs in Griekenland wordt door de staat geregeld en is gratis. Veel ouders zijn echter niet tevreden met de kwaliteit van het onderwijs en de manier waarop het aansluit bij de universiteitsopleidingen. Vooral over de voorbereiding voor de aartsmoeilijke panellínies wordt geklaagd. Kinderen moeten daarom al vaak op jonge leeftijd bijlessen volgen of worden naar een dure privé--school gestuurd (frondistíria).

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden