Griekse Eilanden

Swipe

Fruit

Sappig fruit is er in overvloed te krijgen op de Griekse eilanden. Het zal alleen nooit in hartige gerechten worden verwerkt. Kip Hawaii of Schol Picasso daar haalt een Griek zijn neus voor op. Fruit wordt vooral als nagerecht gegeten. Of als tussendoortje. Sappige nectarines en perziken, sinaasappels, druiven en zelfs bananen worden in eigen land geteeld. Augustus is de tijd van de karpoúzi, de heerlijk zoete dorstlessende watermeloen. De gele honingmeloen heet pepóni.

Verse vijgen zijn ook een traktatie en sinds de prehistorie in overvloed te vinden in het Middellands Zeegebied. U kunt ze vaak gewoon van in het wild groeiende bomen plukken en ter plekke opeten. Vijgen worden ook gedroogd verkocht.

Uniek zijn de vele granaatappelbomen. Deze vrucht die er als hij rijp is van buiten uit ziet als een rode appel en van binnen honderden rode doorzichtige vruchtjes bezit, is eetbaar in het late najaar. Deze bitterzoete vruchtjes worden veel gegeten bij een glaasje tsípouro, maar ook zo uit het vuistje zijn ze erg lekker. De granaatappel die de basis vormt voor grenadine, kwam al in de Oudheid voor en stond toen bekend als vruchtbaarheidssymbool.

Vers fruit wordt ook veel verwerkt in de glikó koutalioú. De vruchten worden in suikerstroop of honing ingemaakt en worden bij een feestelijke gelegenheid of gewoon als er gasten zijn op lepeltjes bij de koffie geserveerd.

Citroenen

Een Griekse groenteboer zal u ronduit uitlachen uit als u net zoals in ons land één citroen wilt kopen. Citroenen koopt men namelijk met kilo's tegelijk want ze worden enorm veel gebruikt in de Griekse keuken.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden