Griekse Eilanden

Swipe

Kleine hapjes

Typisch Grieks, maar oorspronkelijk afkomstig uit de Arabische wereld zijn de mezzedákia of kortweg mézze. Ze zijn te vergelijken met de Spaanse tapas en worden van oudsher bij een glas sterke drank (Oúzo of rakí) geserveerd zodat de alcohol beter verdragen kan worden. Vaak krijgt u als u een drankje besteld ongevraagd een bordje mézze geserveerd. Mézze kunnen variëren van een schaaltje olijven, een eenvoudig bordje patatjes of wat stukjes feta tot meer ingewikkelde courgetteballetjes (kolokithakikeftédes), gefrituurde aubergineschijfjes (melitzáno tiganités) of octopussalade. Ook erg lekker als mezze zijn de vele verschillende dips. Tzáziki (yoghurt/komkommerdip met veel knoflook), fáva (spliterwtenpuree), melitzanosaláta (auberginedip), skordália (knoflookdip), tirosaláta (pikante kaasdip) smaken heerlijk met een stuk vers brood.

In de ouzerie, rakadiko of mezzedopolío kunt u de tafel laten volzetten met deze heerlijke kleine hapjes. Ook bij de gewone taverna zijn ze overigens volop verkrijgbaar.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden