Griekse Eilanden

Swipe

De grote catastrofe

Zij aan zij met Servië vecht Griekenland in 1912 en 1913 in de Balkanoorlogen tegen de Turken om stukken land te heroveren. Het noorden van Griekenland (Thessalië, Epiros en Macedonië) worden Grieks. Ook een aantal eilanden wordt weer met Griekenland herenigd, zoals Kreta in 1913. Dit was voor een groot deel te danken aan minister-president Eleftherios Venizelos (1864-1963), Kretenzer en oprichter van de Griekse liberale partij.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Griekenland mee aan de kant van de geallieerden en als dank daarvoor moedigden de geallieerden uitbreiding van het Griekse grondgebied in Klein-Azië aan. Het Griekse leger trok daarop zonder steun van buitenaf Turkije binnen, maar werd jammerlijk verslagen. De enorme slachting die toen plaatsvond bij de stad Smyrna wordt De Grote Catastrofe genoemd.

Minister-President Venizelos en de Turkse president Kemal Pasa (Atatürk) spraken tijdens het Verdrag van Neuilly af dat alle Grieken Turkije moesten verlaten en alle Turken Griekenland. Een enorme volksverhuizing in 1923 was het gevolg. Griekenland dat destijds 4,5 miljoen inwoners had, moest ineens anderhalf miljoen vluchtelingen opvangen.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden