Griekse Eilanden

Swipe

Een eiland voor elke God

De vroegste geschiedenis van Griekenland is sterk verweven met de Griekse mythen en sagen, de fantastische verhalen over goden en halfgoden die verantwoordelijk waren voor alles in de natuur en het nietige mensenleven volkomen in hun greep hadden.

leder Grieks eiland claimt zijn eigen goden. Een kleine greep: Het kleine Aegina was het moederland van allerlei halfgoden die meededen aan de Trojaanse oorlog. Oppergod Zeus is geboren in een grot op Kreta en ontvoerde vermomd als potente stier de godin Europa naar zijn eiland en Apollo, de god van het licht aan wie het beroemde orakel van Delphi is gewijd, zag op Delos op de Cycladen het levenslicht net als zijn tweelingzus Artemis, godin van de jacht.

Ook minder goddelijke, maar daarom niet minder vermaarde beroemdheden uit het verleden hadden iets met een eiland. Zo zou Homeros op Chios geboren zijn en schreef hij er zijn heldendichten de Ilias en de Odyssee over de Trojaanse oorlog. Op Ios zou hij dan weer begraven liggen. Hoofdpersoon uit zijn Odyssee, Odysseus was koning van het Ionische eiland Ithaka. Hij bedacht de list van het Paard van Troje en geldt als de belangrijkste held uit de mythische geschiedenis. De dichteres Sappho kwam dan weer op Lesbos ter wereld en zou op Lefkas zelfmoord gepleegd hebben door van een rots te springen. De grondlegger van de geneeskunde Hippokrates stichtte op Kos een sanatorium en de grondlegger van de wiskunde en de wijsbegeerte Pythagoras zag het levenslicht op Samos. Apostel Johannes, ten slotte, schreef zijn Openbaringen in een grot op Patmos.

Al deze historische plaatsen zijn nog te bezoeken. Op sommige plekken moet de bezoeker echter wel over een flinke dosis fantasie beschikken, want er is vaak niet meer dan een steen, een rots of een plek in het water te zien. Maar voor de echte liefhebber zal het zeker een heel bijzonder gevoel zijn om deel uit te maken van een eeuwenoude geschiedenis.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden