Griekse Eilanden

Swipe

Mix van culturen

Griekenland zoals wij dat nu kennen bestaat zo’n zestig jaar. Pas in 1947 toen Italië de eilanden Kos en Rhodos afstond, werden de grenzen zoals ze nu zijn. Daaraan vooraf gaat een woelige geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Tot en met de Tweede Wereldoorlog werd dit stuk Europa aan de Middellandse Zee overspoeld met meestal ongenode gasten die deze strategische brug naar Azië maar al te graag claimden en flink strijd leverden om maar zolang mogelijk heer en meester te blijven.

Intussen werd het Griekse volk door eeuwen onderdrukking alsmaar trotser en heldhaftiger. Vooral op de eilanden hebben de bewoners sterke staaltjes van verzet tegen de verschillende overheersers laten zien.

De Grieken van nu vergelijken zich maar wat graag met grote namen uit de klassieke Griekse beschaving. Dat werd al te duidelijk bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2004 toen een niet geheel historisch correcte parade van alle helden uit de oudheid aan het oog van de wereld voorbij trok. Dat de Grieken trots zijn op hun roots, is natuurlijk prima, maar om het feit dat ze eigenlijk meer ontsproten zijn uit een mix van alle indringers met hun verschillende culturen en op die manier een geheel eigen volk zijn geworden, kan niemand heen. Ook al doen ze soms nog zo hun best.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden