Griekse Eilanden

Swipe

Feiten & cijfers

Griekenland is bijna vier keer zo groot als Nederland en heeft een kustlijn van zo’n vijftienduizend kilometer, de langste van Europa. Zo’n driekwart van het land ligt op een hoogte van 700 meter of hoger. Het land is voor een groot deel omringd door zeeën: de Ionische Zee in het westen, de Egeïsche Zee in het oosten en de Middellandse Zee in het zuiden. In het noorden grenst Griekenland aan Albanië, de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië, Bulgarije en in het oosten aan Turkije.

Onbewoonde stukjes land

De eilanden beslaan ongeveer een vijfde deel van het land. Met alle onbewoonde stukjes land en rotsen die boven de zee uitpiepen, meegerekend, telt de Griekse archipel duizenden eilanden en eilandjes. De Grieken zelf weten niet eens precies hoeveel het er zijn, maar zo’n 140 eilanden zijn in ieder geval bewoond.

Zeven Griekse eilandgroepen

Griekenland kent zeven eilandengroepen:

De Noord-Egeïsche Eilanden

Vlak boven de Dodekanessos Op een steenworp afstand van de Turkse kust, liggen de elf groene Noord-Egeïsche eilanden. Samos, Chios en Lesbos zijn hiervan de bekendste. Het Noordelijkste eiland is Thasos en dan zijn er nog onder meer Samothraki en Limnos.

De Sporaden

Ten noorden van het grote eiland Evia dat in feite bij het vasteland wordt gerekend, liggen ook in de Egeïsche zee de vier Sporaden Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros. Skiathos is een van de eerste eilanden die door toeristen werd ontdekt en nog steeds is het vooral voor strandliefhebbers een zeer geliefde bestemming.

De Argosaronische eilanden

De Argosaronische eilanden zijn negen kleine, groene eilandjes in de Saronische Golf waarvan Aegina, Hydra, Spetses, Poros en Salamis de bekendste zijn. Deze eilanden liggen tussen Athene en de Peleponnesos en zijn zo klein dat ze ook als dagtocht bezocht kunnen worden. Vanuit Piraeus (de haven van Athene) gaan veel en vaak boten naar de verschillende Saronische eilanden. Veel Atheners ontvluchten de drukte van de stad op een van deze eilanden.

De Cycladen

Iedereen kent de Cycladen wel van de witgekalkte huisjes, schilderachtige kerkjes met blauwe koepeltjes en de typische windmolentjes. Deze fotogenieke bouwsels die zijn terug te vinden op ontelbare ansichtkaarten, posters en kalenders, bevinden zich op de Cycladen in het midden van de Egeïsche zee. Hier begon drieduizend jaar geleden de Griekse geschiedenis. Er zijn honderden Cycladen, maar er zijn er maar een stuk of dertig bewoond. Het mondaine Mykonos, het groene Naxos en Andros, het romantische Santorini, Paros en het bedevaartsoord Tinos behoren tot de bekendste Cycladen.

Kreta

Kreta vormt geen groep, maar is wel het grootste eiland van Griekenland. Het enorm veelzijdige Kreta is het meest zuidelijke eiland en ligt aan de Egeïsche Zee en aan de Middellandse Zee oftewel de Libische Zee.

De Dodekanessos

Letterlijk betekent Dodekanessos ‘twaalf eilanden', maar het zijn er meer. Ze liggen vlakbij de Turkse kust in het zuidoosten van de Egeïsche Zee. De vier grootste eilanden zijn Rhodos, Karpathos, Kos en Kalimnos. Van de veertien kleinere behoren Patmos en Leros tot de bekendste.

De Ionische Eilanden

De sfeer op Korfoe, Paxos, Lefkas, Kefalonia, Ithaka en Zakynthos in de Ionische Zee is ietsje anders dan op de andere Griekse eilanden. Door de prachtige natuur, vruchtbare grond en het milde klimaat waren deze eilanden al in de vroegste oudheid bewoond. Naast de typisch Griekse sfeer vindt men er ook veel Italiaanse invloeden. Deze eilanden zijn namelijk ruim vierhonderd jaar in handen van de Venetianen geweest.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden