Griekse Eilanden

Swipe

Klimaat

Alle Griekse eilanden hebben een mediterraan of Middellands zeeklimaat. Dat betekent zachte, regenachtige winters en lange hete en droge zomers. De lente is de beste tijd om de eilanden te bezoeken omdat er dan nog weinig toeristen zijn, de natuur op zijn mooist is, er uitgebreid gewandeld, gesport en gefietst kan worden en de lokale middenstand nog lekker fris en gastvrij is (aan het einde van het seizoen kan de vermoeidheid wel eens toeslaan wat hier en daar resulteert in chagrijnig personeel en onaardige bediening). Qua weer is ook september is een zeer goede maand voor een wat actievere vakantie. Oktober blijft een beetje een gok. De maand kan heel mooi zijn, maar het kan ook plotseling sterk afkoelen en heel hard gaan regenen. De buien zijn meestal zo weer over, maar kunnen wel voor veel wateroverlast zorgen. Het afwateringssysteem en de riolering laat nogal eens te wensen over dus een overstroming is er al snel.

Overwinteren

De gemiddelde wintertemperatuur op de Griekse eilanden is 9 tot 12 °C, maar de thermometer kan net zo goed een aangename 20 °C bereiken. Overwinteren is dus mogelijk, maar zal op eigen gelegenheid moeten worden georganiseerd. Het wintertoerisme is op de Griekse eilanden (nog) niet echt ontwikkeld. Sneeuw en ijs komen heel zelden voor op de eilanden. Alleen de hoogste bergtoppen zijn in de winter wit van de sneeuw.

Verkoelend zeewindje

In de zomermaanden juli en augustus is het net als in de rest van Griekenland, op de Griekse eilanden erg heet. Temperaturen tot boven de 40 °C zijn geen uitzondering. Toch is het op de eilanden aangenamer toeven omdat er altijd wel een verkoelend zeewindje waait. Dat verkoelende briesje kan echter ook plotseling omslaan in een heviger wind of zelfs storm. Deze noordenwinden in de Egeïsche Zee heten Meltémia en komen het meest voor op de Cycladen en Kreta. Ook op de andere eilanden kunnen deze winden overigens flink tekeer gaan. De Meltémia kunnen zo heftig zijn dat boten en vliegtuigen tijdelijk niet kunnen vertrekken.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden