Griekse Eilanden

Swipe

Bustes en religie

De Cycladen speelden ook een grote rol in de Archaïsche periode die vanaf ongeveer 720 tot 480 v.Chr. liep. Beeldhouwers op de eilanden maakten naar Egyptisch voorbeeld beelden van naakte jongens (koúroi) en meisjes (kórai) in enkellange geplooide gewaden. Hun mysterieus opkrullende mondhoeken wordt de 'archaïsche glimlach? genoemd. Het marmer dat gebruikt werd, kwam van Paros en Naxos.

Het beeld van Afrodite (De Venus van Milo) dat werd gevonden op het eiland Milos staat model voor de klassieke periode en het hellenisme (480-146 v.Chr.) In deze tijd werd er gestreefd naar het beeldhouwen van de perfecte mens in brons of marmer. Ook hield men zich bezig met mozaïek en tempelbouw. In diverse musea op de eilanden zijn beelden uit deze tijd te zien. Mooie mozaïeken zijn onder meer op het Delos te vinden.

In 146 v.Chr. wordt Griekenland onderdeel van het Romeinse rijk. De Romeinen zijn erg onder de indruk van de Griekse kunst en cultuur en nemen deze over. Zo geven rijke Romeinen opdracht tot het kopiëren van Griekse kunstwerken. Kunstenaars op Delos maken fraai gebeeldhouwde bustes van hun opdrachtgevers.

Als de Byzantijnse periode aanbreekt (van ongeveer 330 tot 1200 n.Chr.) komt de kunst in het teken te staan van de religie. Kerken worden met iconen, fresco’s en mozaïeken versierd. De Grieks-orthodoxe kerk laat geen beelden van heiligen toe. Alleen afbeeldingen op een plat vlak zijn geoorloofd. De iconen, mozaïeken en fresco’s zijn nog in overvloed te bewonderen in de vele kerken en kloosters op de verschillende Griekse eilanden.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden