Griekse Eilanden

Swipe

Mode

Vooral Griekse jongeren zijn erg bezig met hun uiterlijk. Op de hoogte blijven van de laatste (mode)trends is erg belangrijk. Het grote aanbod aan modebladen en glossy magazines in de períptero (kiosk) spreekt boekdelen. Dit kent ook zo zijn uitwassen.

Griekse vrouwen zijn van alle Europese vrouwen het minst tevreden met hun lichaam, zo blijkt uit recent onderzoek. Het aantal gevallen van boulemie en anorexia zijn de laatste jaren drastisch gestegen. Plastische chirurgie wordt steeds populairder, althans voor degenen die het zich kunnen veroorloven. Dit in navolging van veel Griekse celebrities die allemaal een perfect lichaam lijken te hebben. Op de Griekse televisie zien we naast een overvloed aan reclames voor mobiele telefoons en leningen, veel commercials voor privé-klinieken waar men vet kan laten wegzuigen, een face lift kan ondergaan of zich een fraaie volle haardos aan kan schaffen.

Klederdrachten zijn, op een paar plekken na, nauwelijks zichtbaar in het dagelijkse leven, maar tijdens folkore-achtige evenementen en/of dansavonden zijn ze in alle glorie te bewonderen. Uiteraard heeft iedere streek of eiland verschillende soorten klederdrachten. Voor de mannen is dat meestal een vrij simpele outfit in zwart en wit. De vrouwen gaan gekleed in kleurrijke en rijkelijk geborduurde en versierde rokken, schorten en jakjes.

Opvallend in het Griekse straatbeeld zijn de vele in het zwart geklede vrouwen, meestal van een zekere leeftijd. Dit zijn weduwen. Officieel moet een weduwe minimaal een jaar lang zwarte kleding dragen na het overlijden van haar man, maar veel oudere vrouwen kiezen ervoor zich de rest van hun leven in het zwart te hullen uit respect voor hun overleden geliefde.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden