Griekse Eilanden

Swipe

Tempels

Uit de klassieke architectuur spreken de Griekse tempels ter ere van de vele goden het meest tot de verbeelding. De tempel was op de eerste plaats de verblijfplaats van een bepaalde god. Binnenin stond altijd een beeld van de God aan wie de tempel gewijd was. Op de tweede plaats was het de plek van verering. De gewone mensen gingen niet naar binnen, dat was voorbehouden aan de priesters. Het volk mocht offers brengen en eerbetoon laten zien aan de trappen van de tempel.

Qua vorm waren de tempels altijd hetzelfde: een rechthoekige ruimte met zuilengalerijen en een driehoekig dak. De tempel stond op een verhoging met trappen en werd meestal op een heuvel of in een kale vlakte geplaatst. De muren waren rijk beschilderd, maar daar is nu meestal niet veel meer van over.

Aan de zuilen is te zien uit welke stijlperiode de tempel kwam. De Dorische stijl zuil is eenvoudig, zonder opsmuk. De zuil heeft geen voetstuk en is breder van onderen dan van boven. De Ionische zuil is sierlijker en slanker van vorm dan haar voorganger. Deze zuilen zijn het meest herkenbaar aan de krullen bovenaan, oftewel de ramshorens. De Corinthische zuil is rijkelijk gedecoreerd met onder meer plantenmotieven.

De Griekse tempel stond ook model voor de tempels die de Romeinen later bouwden. Die Romeinen staan trouwens ook bekend om hun enorme bouwwerken. Op het eiland Lesbos is bijvoorbeeld nog een imposant stuk van een Romeins aquaduct bewaard gebleven. Ook de halfronde amfitheaters zijn typisch voor de klassieke bouwstijl. Deze bouwkundige hoogstandjes werden meestal gebouwd op een heuvel met een spectaculair uitzicht.

In de Byzantijnse periode lag het accent op religie. Uit deze tijd stammen vele kloosters en kerkjes met prachtige iconen, fresco's en mozaïeken. De eerste kerken werden gebouwd in een rechthoekige vorm met twee lagere zijbeuken. Later kregen de kerken de vorm van het Grieks-orthodox kruis.

Robuuste forten

In de tijd dat Griekenland bij Constantinopel hoorde, gebeurde er niet veel op het gebied van architectuur. Daarna was het de tijd van de Venetianen die op de eilanden vooral veel robuuste forten bouwden en herenhuizen voor de adel. Typisch uit die tijd zijn de overhangende balkons en de ramen met luiken. Ook de Johannieters op Kos en Rhodos bouwden stevige kastelen en kloosters. Uit de Turkse tijd stammen moskeeën, badhuizen en Turkse woonwijken.

Wie nu door een willekeurig dorpje of stadje op de Griekse eilanden rijdt, kan niet echt bekoord raken door de moderne bouwstijl. De gewone huizen zijn gewoonlijk betonnen blokkendozen met kunststof ramen en kozijn. Meer gebouwd uit praktische overwegingen en bestand tegen aardbevingen dan uit architecturale schoonheid. Mooi stucwerk, fraaie smeedijzeren sierhekken en veel bloemen en planten fleuren de wat saaie moderne bouwstijl op en geven het dat typisch Griekse karakter.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden