Griekse Eilanden

Swipe

Vazen en idolen

Op Kreta heerste van 2600 tot 1475 v.Chr. de Minoïsche cultuur. Tijdens opgravingen in de paleizen van onder meer Knossos, Festos en Kato Zakros vond men enorm veel beeldhouwwerken, sieraden en beschilderd serviesgoed. Ook fraaie kleurrijke fresco's getuigen van een zeer kunstzinnig leven aan de hoven. Daarna brak de Myceense periode aan met de bekende koepelgraven en vazen met plantenmotieven, jacht- en krijgstaferelen. De Myceners lieten zich beïnvloeden door de Minoïsche cultuur op Kreta.

Tegelijkertijd ontwikkelde zich op de Cycladen een geheel eigen cultuur. Typisch voor deze cultuur zijn de idolen, gestileerde, langgerekte beeldjes van vrouwen met onder de borsten gekruiste armen. De meeste gevonden idolen worden tentoongesteld in het museum van Cycladische kunst in Athene, maar ze zijn ook te vinden in diverse musea op de eilanden zelf.

Toen de Minoïsche en de Cycladencultuur ten onder was gegaan, vermoedelijk door een enorme vulkaanuitbarsting op Thera (Santorini) brak er een periode aan dat men zich voornamelijk bezig ging houden met de vaasschilderkunst. Dit wordt de Geometrische periode genoemd (van ongeveer 1050 tot 720 v.Chr.) naar de geometrische lijn-, cirkel- en driehoekfiguren op de vazen. In deze periode werden ook de eerste tempels gebouwd. Vanaf ongeveer 775 v.Chr. begint men menselijke figuren en dieren op serviesgoed te schilderen.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden