Ibiza

Swipe

Cultuur

De boeiende geschiedenis van de eilanden, de relatieve afzondering van het vasteland en de Arabische invloed blijken een goede voedingsbodem te zijn voor een rijk cultureel leven. De gastvrijheid van de Ibizensers is spreekwoordelijk. Het is dan ook geen wonder dat vele kunstenaars en intellectuelen het eiland als hun verblijfplaats verkozen. Onder hen beroemdheden van eigen bodem zoals Cees Noteboom, Harry Mulisch en Jan Cremer.

In hun kielzog kwamen de hippiecommunes die het eiland als hun eldorado zagen. Tot op de dag van vandaag kunt u op Ibiza een bezoek brengen aan een van de vele hippiemarkten. Vanuit de vrije hippiecultuur ontstond de adlib-stijl, vernoemd naar de uitdrukking ad libitum ofwel 'zoals het u bevalt'. De adlib-mode wordt op de markt gebracht door hedendaagse modeontwerpers. Kenmerkend voor deze 'vrije mode' is de ongedwongenheid van de kledingstukken, soms met een vleugje erotiek, en de grote vrijheid om een eigen stijl te ontwerpen. De verkoop van adlib-mode is op het toerisme na de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland Ibiza. In musea en tijdens de vele religieuze feesten en festivals komt u een grote verscheidenheid aan culturele uitingen tegen. Beroemd zijn de romenas, processies waarbij de rooms-katholieke gelovigen de beeltenis van een heilige door de straten van de stad of naar een heiligdom op de top van een berg dragen.

Kenmerkend in de kunst en architectuur zijn de fraaie beelden en barokke hoogaltaren in de kerken, en de balkons en omsloten patio's van de huizen.

In de kleurrijke klederdrachten zijn borduursels verwerkt, een handwerkkunst die op de Balearen wijdverspreid was, maar die men tegenwoordig alleen nog in de huiselijke kring beoefent.

10 prachtige bestemmingen in Ibiza